Detta är del 2 - del 1 handlar om att dina tankar påverkar din framgång och ditt resultat.

Motivation

Alla behöver något att sträva mot, det är själva drivkraften bakom motivation. Därför är målsättning och motivation ofta sammankopplade. Om du inte vet varför du jobbar så hårt vet du ju inte heller vad du vill uppnå, och vet du inte vad du vill uppnå så är det troligt att du inte kommer uppnå någonting alls. Ingen mår bra av att misslyckas, och har man inget mål vet man ju heller inte när man lyckats.

Motivation är fysiologiskt sätt en kemisk process från kroppens belöningssystem. När det verkar som om aktiviteten ger något får vi mer motivation. I grunden handlar det om en vilja till förbättring eller förändring.

Man kan skilja på inre och yttre motivation. Inre motivation är oftast starkast, och kommer från den egna viljan att uppnå någonting.

Yttre motivation skapas av utomstående förhållanden, t ex att tjäna en summa pengar eller ökad social status om du blir befordrad eller berömd.

För att öka motivationen kan man använda direkta motivationsmetoder, såsom belöning/bestraffning eller lyfta fram motiven till varför man håller på som man gör. Man kan även indirekt förändra motivationen genom att ändra arbetsmiljö, arbetsmetodik eller variera arbetet från dag till dag. Man kan även jobba med målsättningar som motivationskälla. Att inneha kunskap om det man håller på med kan också fungera motivationshöjande. Ju mer man vet om något, ju roligare är det att fortsätta, lära sig och förstå mer.

Koncentration - att tänka på rätt sak vid rätt tidpunkt

Koncentration och avslappning är grunden till framgång inom mental styrka. Koncentration är att kunna avskärma sig från omvärlden och bara fokusera på en sak, här och nu. Är du intresserad av det du gör och tillåter det uppsluka dig kommer koncentrationen ofta på köpet. Är du bra på att koncentrera dig är du bra på att leva i nuet, och det är en del av både personlig och affärsmässig framgång. Ett bra exempel är hur koncentrerad du är när du lyssnar på en kund – lyssnar du verkligen på vad han säger eller ligger dina tankar i framtiden på vad han skulle kunna säga eller vart du vill att samtalet ska sluta? Har du redan förväntningar och fördomar mot hur samtalet kommer gå missar du kanske vad kunden verkligen vill och menar.

Koncentration är också grunden till mental träning. För att kunna fokusera på det som händer på insidan måste du släppa alla andra tankar. Detta är grunden till personlig utveckling.

Personlig utveckling är enkelt

Personlig utveckling låter som något stort, fint och nytt, men är egentligen väldigt enkelt. För att kunna utvecklas som person måste du först lära känna dig själv. Känner du inte dina tankar känner du inte dig själv, alltså är detta det första du måste bli medveten om. Det behöver du ingen coach eller psykolog för att göra. Du behöver bara sätta dig ned i tystnad och lyssna. Gå igenom en enkel process där du först bara observerar:

  • Känn efter i din kropp – Har du några spänningar någonstans? Släpp dem.
  • Känn efter hur du andas – snabbt eller långsamt? Djupt eller ytligt? Långt eller kort? Försök andas lite djupare, lite längre andetag, det hjälper kroppen att hitta en lugn. Är du inte lugn när du tänker, kan du inte lita på att tankarna är genomtänkta.
  • Låt tankarna komma – bara lyssna. Vad är det för typ av tankar? Kommer de från det förflutna eller hör de till framtiden? Handlar de om dig eller om andra? Vilka känslor väcker tankarna och varför?
  • Låt tankarna komma och gå ett tag. Bestäm dig sedan för att släppa taget om alla tankar. Fokusera bara på dig själv; känslan av din kropp, hur du känns inuti, hur du mår. Fokusera på andningen. Följ inandningen och utandningen utan att släppa in några andra tankar. Låt detta ta minst 10 minuter.

Nu har du kommit ett steg närmare dig själv.

4 kommentarer
Personlig utveckling centrum
2012-07-28 11:39
Personligen så tycker jag att målsättning, att helt enkelt ha tydliga mål att sträva mot är den största drivkraften och otroligt viktig för ens personliga utveckling. Jag har själv alltid haft mål för olika saker och det tycker jag gör att det blir enklare att hålla motivationen uppe under en längre tid 🙂 Se mer...
0
SocialFrihet
2012-02-19 18:07
Du tar upp väldigt mycket intressanta saker måste jag säga. Vi har precis startat upp en blogg om personlig utveckling och tar upp lite samma saker. Kolla gärna in den här:
http://socialfrihet.se/
0
Personlig utveckling
2008-09-04 00:48
Att bara sätta igång med uppgiften ger direkt motivation till att fortsätta och slutföra det. Vi tänker så jäkla mycket på hur svårt eller jobbigt det är trots att det ofta går på nolltid att göra. Motivation kommer av action vilket föder ny motivation. Lätt som en plätt 🙂
0
Johan Wallbeck
2008-08-02 17:48
Sätt att förändra ditt liv

Ifall du inte är så produktiv som du skulle vilja eller om du har en tendens att förhala, så är det möjligt för dig att förändra ditt liv. Hemligheten ligger i att göra de aktiviteter du skjuter upp lite mer intressanta, lättare och mer njutbara.

Här kommer ett par sätt som kan få dig att sluta upp med förhalandet:

1.
Uppgifter kommer att kännas enklare ifall du bryter ner dem i flera steg som sträcker sig över flera dagar eller veckor. Förvänta sig inte att göra allt på en och samma gång.

2.
Oroa dig inte över att göra allt perfekt. När du väl slutar upp med förhalande så kommer du att ha gott om tid med att gå tillbaka och förbättra varje uppgift senare. Att ge dig själv tillräckligt med tid att göra färdigt en uppgift ger dig mer tid att korrigera uppgiften senare.

3.
Hitta en vän eller kollega som stödjer och motiverar dig att fortsätta mot dina mål.

4.
Schemalägg inte viktiga uppgifter till tidpunkter på dagen då dina energinivåer är låga.

5.
Belöna dig själv när du når milstolpar på dina minst uppskattade uppgifter. Att ha något att se fram emot ger mycket motivation.

6.
Sätt den svåraste uppgiften först på din lista och börja därifrån.


På www.ModernChef.se kan ni läsa en massa mer om hur man kan bli motiverad!

Se mer...
0
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.