Allting börjar med en tanke. Tanken ger en plötslig känsla eller får oss att uträtta en handling, ofta utan att vi är medvetna om det. Våra tankar påverkar oss mer än vad vi tror – och vi kan påverka våra tankar. Kanske är just tankens kraft en av våra största resurser.

Medicinsk och psykologisk forskning har visat att våra tankemönster kan vara skillnaden mellan hälsa och sjukdom, framgång och motgång.

Tufft mentalt arbete och idrott är några av de områden där människan verkligen kan tänja sina gränser. Du har säkert hört talas om alla möjliga och omöjliga prestationer. Bara någon är galen nog att tro att ingenting är omöjligt – så är allt möjligt. Att utan syrgas nå toppen på det högsta berget eller att lösa svåra problem, vore omöjligt utan en stark övertygelse om att man kan lyckas.

Det finns många aspekter och grenar inom området framgångspsykologi. Under de senaste 10 åren har ämnet växt i både intresse och förståelse. Det inbegriper bl.a. mental träning, målsättning, motivation, koncentration, prestationspsykologi och personlig utveckling. Framgångspsykologi kan ses som en praktisk tillämpning av den vetenskapliga psykologin inom detta område.

Omedvetna tankar och spärrar

Den framgångsrika författaren Paulo Coelho beskriver i en av sina böcker teorin om ”second mind”, ett slags "tänk" som hela tiden finns i bakgrunden av ditt medvetna tänkande. Detta beskriver psykologer som "inre samtal". Sätter du dig ner, sluter ögonen, och lyssnar så kommer du att höra det. Det är en slags konversation eller upprepning som pågår någonstans i bakhuvudet. Det kan vara en fånig låt som fastnat, en speciell person du träffat som du bara inte kan få ur huvudet, eller något som oroar dig som ligger och gnager. Detta second mind, eller undermedvetna påverkar oss i allt vi gör. Det första steget i att öka sin medvetenhet och självkännedom är att bli medveten om vårat "inre" liv, att lyssna inåt. Att släppa taget om egot och subjektivt betrakta vad vi tänker och hur det påverkar oss. Var kommer tankarna ifrån? Vad betyder de? Är de bra eller dåliga för dig?

Mentala spärrar såsom prestationsångest, självuppfyllande profetior och onda tankecirklar är oftast omedvetna. De skapas och lever i det undermedvetna. Tänker du att ”det här kommer kännas tungt”, kommer det garanterat kännas tungt. Det kan vara lätt hänt att fastna i negativa tankebanor. En psykolog liknande det vid att ta sig ur ett heroinmissbruk.

Alla har ibland grå åsnan-Ior-dagar då inget går vägen och det mesta känns trögt. Mentala försvarsreflexer, hemmablindhet och dåligt självförtroende gör att du kan ha svårt att neutralt värdera ditt eget beteende och dina egna upplevelser, än svårare att förändra dem.

De mentala spärrarna fungerar som triggerpunkter. Varje gång du hamnar i en situation du brukar misslyckas eller är rädd för, slår kroppen på triggern och du hamnar direkt i de invanda tankebanorna och handlar på samma sätt som du brukar. Det har länge varit känt inom psykologin, att om du upprepar en sak för dig själv riktigt trovärdigt och ofta nog kommer du till slut tro på det. Detta kan självklart också utnyttjas till det bättre. Det har visat sig att om kroppen är riktigt avslappnad och second mind är avstängt, har hjärnan svårt att skilja på en verklig och en tänkt situation.

Självuppfyllande profetior

Tror du att du kommer att misslyckas gör sig också kroppen och sinnet redo för att misslyckas. Om du längst inne inte tror på dig själv, kommer du inte att göra ditt bästa för att uppfylla dina drömmar. Andra kommer märka på ditt uppträdande och kroppsspråk att du inte tror på det du pratar om. Kroppen spänner vissa muskler och slappnar av i andra. Nacken spänns och magen drar ihop sig som en knut. Blodtillförseln stryps och koordinationen funkar plötsligt inte längre.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
4 kommentarer
2008-05-01 16:21
Det beror kanske hur man definierar ordet "personlig utveckling". Frid i sinnet och att vara lyckliga strävar vi väl alla efter, men hur vi uppnår det är individuellt. Vissa finner frid i sinnet när de har 10 miljoner på banken medans andra kan hitta det genom att sitta och titta ut i naturen. Personligen uppskattar jag nog en kombination av båda 🙂 Se mer...
David Teglund
2008-04-30 00:52
Intressant..
Min tanker är att varken motivation, eller koncentration eller personlig utveckling kan göra dig lyckligare. När du är lycklig för dig själv i tystnaden i bullret ja överallt då kan du gå vidare. Jag förstår inte riktigt allas sökande efter rikedom, framgång ,utveckling.. Vad e det? Ett symptom på att någonting saknas. Ett fridfullt sinne e framgång.
För övrigt så gillar jag oshos böcker skarpt finne en del guldkorn där.

Se mer...
Jens R
2008-04-13 00:23
SÅ tänkvärt. En av de bättre artiklarna här inne tycker jag och det säger en del.
Babsan
2008-04-13 00:03
Mycket bra skrivet! Men grå-åsnan-Ior dagar är kanske nödvändigt för att kunna njuta av allt det som är bra i livet.
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.