Min vision efter att jag blivit utbränd som 21-åring är: ”Ett samhälle med mindre stress och mer livskvalitet och framgång.” Denna vision driver mig till att föreläsa och dela med mig av mina erfarenheter, insikter och lärdomar. Här är några av de saker jag lärt mig av min utbrändhet.

Mindre stress

Jag satsar på att stressa mindre för jag tror att stressen i våra liv till stor del är onödig. Låtsasstress som inte tar oss någon vart, kanske till och med bryter ner oss själva successivt. När man låtsasstressar så känner man sig produktiv fast att man i själva verket slarvar, tar ogenomtänkta beslut och kanske till och med gör mer skada än nytta. Det har blivit så i vårt samhälle att man alltid ska ha mycket att göra, hela tiden vara tillgänglig och ligga på bristningsgränsen till vad man orkar.

När vi låtsasstressar är vi inte närvarande utan vi strävar alltid mot nästa grej och nästa grej och vi är aldrig nöjda så vad är det då vi stressar till? Vi stressar till nästa deadline, nästa uppdrag eller nästa bokslut. Det finns mängder av grejer vi kan stressa till och sträva efter men vi får inte glömma bort att njuta och glädjas på vägen. Förut tänkte jag hela tiden att om jag blir klar med detta projektet snabbt så hinner jag börja på nästa snabbare och nästa och nästa. Jag var aldrig nöjd där emellan. Då betar vi av livet uppgift efter uppgift, punkt efter punkt, år efter år och tillslut så har vi stressat oss igenom hela livet.

Jag tror inte du vill se tillbaka på ditt liv och ångra att du inte var mer närvarande, ångra att du stressade för mycket eller att du fokuserade på fel saker. Du kanske inte kommer ångra resultaten du uppnått men jag tror risken är stor att du ångrar all stress du tillät dig i onödan. Du stressar ofta för att spara minutrar, några minuter här och några minuter där. Du har kanske upplevt att du ofta försökt optimera allt. Du får ändå igen det i en kö eller vid ett rödljus någonstans och så stressar du upp dig för att du hamnat där i kön. Det är egentligen inget du kan påverka men du kan påverka din inställning till situationen. Om du lär dig att se sådana situationer som återhämtning, micropauser och energikickar istället för energitjuvar. Så skapar det ingen stress och du kan kolla på de andra människorna och vara glad över att du inte stressar upp i onödan.

Jag upplever att om jag gör rätt saker så behöver jag inte stressa, för då är det något som är fel från första början med mina prioriteringar eller min inställning till situationen. Jag tror jag måste fråga mig själv vad anledningen är till att jag måste stressa. Istället för att låtsasstressa runt måste jag planera upp saker i förväg så jag inte behöver springa runt och släcka bränder in i det sista. Då går det lättare för mig att göra det som är viktigast och samtidigt ha ork att hantera de bränder som trots all planering ändå uppstår.

Det som kallas för positiv stress tror jag inte alls är något farlig för det tar fram alla de resurser vi har som behövs för att hantera en situation. Däremot tror jag inte det är bra om vi sätter oss i det tillståndet utan ordentlig återhämtning emellanåt. För jag tror det är lätt hänt att den positiva stressen övergår till negativ stress utan att vi lägger märke till det.

Tidigare använde jag stress som ett verktyg för att hinna med mer. Jag stressade med allt; jag gick fort, åt fort, gick på toa fort, läste och svarade på mailen fort. Jag hoppade över pauser och ledigheter för att jag ville hinna med så mycket. Jag har ingen aning om när min positiva stress och motivation övergick till att slita på mig. Men jag vet nu att jag tänker mycket klarare, tar bättre beslut och mår mycket bättre när jag inte stressar. Jag har istället hittat ett produktivt lugn. Nu försöker jag göra det mesta långsamt för jag märker att jag får bättre resultat av det i kombination med att jag prioriterar bättre. Så min upplevelse är inte att man behöver prestera sämre och bli nån latmask bara för att man tar det lugnare. Utan med rätt tankar och rutiner kan man få det bästa av två världar. Jag tror både du och jag kan behålla vår livskvalitet och samtidigt vara framgångsrika.

Jag har räknat ut att jag varit borta från jobbet ungefär 1000 timmar för att jag blev utbränd, det är alltså 25 arbetsveckor eller ett halvår. Jag hade istället kunnat ta flera sovmornar i veckan och gå hem tidigare på eftermiddagarna och haft långa semestrar istället för att bli utbränd. Om jag bara hade tagit mig tid i förebyggande syfte.

Mer livskvalitet

Jag strävar efter mer livskvalitet, för jag upplever att det är det som vi drivs av om man gräver djupare i våra drivkrafter. Vi tar ofta omvägar och gör saker som vi tror kommer ge oss livskvalitet. Utan att egentligen stanna upp och reflektera över vad som är viktigt för oss. Inte konstigt eftersom vi inte har tid att ta oss den tiden i dagens snabba samhälle. Vad spelar det för roll vilket ekonomiskt välstånd vi har om människor mår dåligt och inte hinner njuta av framgångarna?

Mer framgång

Mer framgång, för vi människor älskar framgång. Framgång är något positivt, något att sträva efter. Vad är definitionen av framgång? Min definition på framgång är när man gör det man brinner för och ägnar tid åt saker man älskar. Eftersom det finns massor att brinna för och älska så finns det massor av framgång av olika slag. En person som är framgångsrik i andras ögon behöver inte vara framgångsrik i sina egna ögon. Vi måste våga utgå ifrån vår egen inre drivkraft till framgång istället för andras. För om vi alltid ska låta andra definiera vår framgång kommer vi tappa bort oss själva förr eller senare. Framgång bör mätas i ett flertal av livets valutor.

”Ett samhälle med mindre stress och mer livskvalitet och framgång”.

Då mår vi bra, är närvarande, lugna och samtidigt drivande, utvecklande, framåtsträvande och i allra högsta grad framgångsrika.

Taggar:

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.