Mall rut rot avdragDokumentmallen ”Faktura ROT & RUT” används som ett betalningsunderlag vid försäljning av tjänster där avdrag för ROT eller RUT får göras. Fakturor utgör även underlag för bokföring både för avsändaren och för mottagaren.

I en faktura skall flera uppgifter framgå enligt lag, bland annat skall varje faktura ha ett fakturanummer, fakturadatum, förfallodatum, och en specifikation av den tjänst eller vara som levererats.

Den vanliga fakturamallen utan RUT & ROT avdrag hittar du här. Här har du en offertmall.


Att tänka på när du använder faktura ROT/RUT-mall:

Du behöver ange momssatsen manuellt på varje rad i fakturamallen och momsen ska anges i formatet 0,25. Anledningen till detta är att RUT-/ROT-avdrag ges på belopp inklusive moms, vilket gör att man vill ha momsen inräknad på alla tjänster innan man anger skattereduktionsunderlaget under rubriken ”Preliminär skattereduktion för RUT- eller ROT-arbete”.

Till vänster om den automatiska uträkningen längst ned finns också två helt redigeringsbara fält med texterna ”Denna faktura avser husarbete på/i fastigheten/bostadsrätten: ***” och ”Arbete utfört av: ***” där användaren av fakturamallen ska ersätta *** med fastighetsbeteckning samt information om utförare. Denna information är obligatorisk för fakturor gällande ROT-avdrag men är inte aktuellt för RUT-avdrag, vilket är orsaken till att det går att sudda bort texten helt och hållet.

Denna mall har utrymme för att ange fem personer som ska få RUT- eller ROT-avdrag på utfört arbete vilket bör räcka mer än väl i de allra flesta fall. Person som ska få RUT-/ROT-avdraget anges med personnummer och namn, följt av att man anger den totala summan på alla tjänster som är grundande för avdraget i kolumnen ”Skattereduktionsunderlag”, därefter anger man om det är RUT- eller ROT-grundande i kolumnen ”Typ”, följt av skattereduktionssats (som i princip alltid är 0,5 dvs. man får 50% avdrag) varpå den totala skattereduktionen för personen räknas ut automatiskt i kolumnen ”Skattereduktion”.

Längst ned finns en automatisk uträkning enligt följande:

  • ”Belopp före moms” räknar automatiskt ut den totala summan exklusive moms på alla fakturarader
  • ”Total moms” räknar automatiskt ut den totala momssumman på alla fakturarader
  • ”Avgår skattereduktion” räknar ut den totala skattereduktionssumman
  • ”Summa att betala SEK” räknar Belopp före moms + Total moms – Avgår skattereduktion (samt + Expeditionsavgift, Frakt och Öresutjämning om sådan har skrivits in manuellt)

Obs: Tänk på att ladda ner mallen och öppna den i Adobe Reader eller Adobe Acrobat. Att köra den direkt i webbläsaren (t ex Google Chrome) kan göra att uträkningarna slår fel då alla webbläsare inte stödjer uträkningsscriptet.

Notis: När du vill spara mallen för att ladda upp eller mejla till någon, så rekommenderar vi att du laddar ner något av följande gratisprogram: CutePDF-Writer eller PDF-creator (En ny skrivare kommer att synas när du installerat och väljer att skriva ut genom att trycka på knappen "skriv ut" i mallen. Nu kan du spara filen som en pdf på din hårddisk. Originalfilen du laddat ner ovan sparar du på din dator tills nästa gång du ska använda den.)

Adobe readerHär kan du ladda ner den senaste versionen av Adobe reader. (Mallen fungerar bäst i den senaste versionen.)


4 kommentarer
2015-11-03 03:06
Om du har följt instruktionerna ovan så kan vi inte göra mer. Kan ju vara något fel med din dator som gör att det uppstår fel. Ladda ner Adobe reader. Spara filen i datorn. Öppna filen med Adobe reader, sen ska den fungera. Annars avinstallera Adobe och installera det igen.
0
2015-11-02 20:52
Jag laddar ner den i datorn, har laddat ner programmet Ni rekomenderar, startar mallen I datorn och kan likväl INTE skriva 0,5.
Då får jag upp:

Varning: javaSkript-fönster-
Angivet värde matchar inte fältets format ( belopp_fore_moms )

Är det så att jag behöver ett annat program för att de ska funka?
Vill ju gärna kunna använde mallen då den verkar jäkligt smidig...
Se mer...
0
2015-10-05 07:10
Hej Pigge!

Det går att skriva 0,5 i mallen. Tänk på att ladda ner mallen och spara den i datorn så du inte kör den direkt i webbläsaren.
0
2015-10-01 19:44
Kollade på denna mallen eftersom jag sysslar mest med rut-arbeten.
Dock måste jag säga att den är totalt värdelös för min del. Detta eftersom jag inte tar betalt per påbörjad timme.
Om ett arbete tar under 30 minuter fakturerar jag för 0,5 timmar. Det går tyvärr inte i mallen.
Om det ändras på det så kommer jag absolut att använda mig av den.
Se mer...
0
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.