Av de företag som gått i konkurs har 30 procent beviljats skatteanstånd under pandemin och framåt för att få ekonomiskt stöd.
Bland de branscher som drabbats hårdast finns sportaffärer och sporthallar med en ökning på 83 procent, bilhandlare med 41 procent och byggbranschen med 38 procent. Även detaljhandeln har haft stora utmaningar med en ökning på 30 procent i antalet konkurser.
Under året gick 1,08 procent av Sveriges aktiebolag i konkurs, den högsta andelen sedan 2015. Trots den rekordhöga nivån av konkurser är det viktigt att notera att antalet företag har ökat de senaste tio åren, vilket påverkar andelen.
Många större bolag har gått i konkurs under 2023, inklusive byggföretaget Fastec Sverige, flygbolaget Nova Airlines och hustillverkaren Anebyhusgruppen. Även äldre företag, såsom tryckeriet Holmbergs i Malmö, fastighetsbolaget Lilla Lee Fastighets och elektronikföretaget Novametric, som startade för över 100 år sedan, har drabbats.
Inget län i Sverige undgick konkursvågen, och vissa län, som Blekinge, Gävleborg, Jämtland och Örebro, hade en särskilt tuff utveckling. Storstadsregioner som Stockholm, Västra Götaland och Skåne noterade också stora ökningar i antalet konkurser.
Året avslutades med en toppnotering i december, med 848 aktiebolag som gick i konkurs, en ökning med 26 procent jämfört med föregående år. Bland de största konkurserna i december fanns Forsheda Hus AB och cykelhjälmsföretaget Hövding.
Antalet nystartade företag minskade med 13 procent jämfört med föregående år, men var i linje med 2019, innan pandemin.