Detta är andra delen av åtta om kända affärsskandaler och bedragare.

FTX hade visserligen en fungerande applikation och websida, där man kunde köpa och sälja kryptovalutor, men där stannade allt som påminde om ett seriöst företag i finansbranschen. Sam Bankman Fried tog kundernas pengar och använde dem själv, precis som Bernie Madoff.

FTX var i princip 10 personer i 30 års åldern, som levde i ett stort hus på Bahamas, där de festade och hade intimt umgänge med varandra. FTX var alltså mer likt Paradise Hotel, än ett legitimt företag i finansbranschen.

Sam Bankman Fried tog också kundernas pengar och skänkte bort till bland annat sportarenor samt till politiker för att köpa inflytande, men det finns inga indikationer att han blivit eller kommer bli bättre behandlad pga. detta.

Sam Bankman Fried promotade öppet kryptovalutor, medan han själv valde att placera sin förmögenhet i den amerikanska dollarn, alltså en traditionell valuta. Hela FTX egna kapital bestod av en egen-producerad (i princip påhittad) kryptovaluta som hette FTT. Det fanns alltså aldrig något eget kapital eller finansiell stabilitet i FTX.

Hur hade Nielsen Valuation Group hanterat en due diligence av FTX?

Ett fysiskt besök på deras kontor hade avslöjat allt man behövde veta. Utöver det så använde sig FTX av QuickBooks, vilket är ett bokföringsprogrammet som alla småföretag i USA använder, vilket alltså är högst olämpligt när tillgångarna är värda hundratals miljarder kr.

Del #3: Alla gillade WeWork´s grundare Adam Neumann


0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.