Om man tittar tillbaka på sitt liv, kan de flesta utläsa ett mönster av perioder – att med- och motgångar går i cykler. Jag tänkte presentera en modell som inte bara ger möjliga förklaringar till historien, utan också erbjuder möjligheter att möta framtiden.

Inom organisationspsykologin har ett område alltid haft ett större fokus än andra; förståelsen för en grupps utveckling och skeenden. För dessa finns en mängd etablerade modeller tex FIRO som jag själv ofta använder. Problemet med den här (och många andra modeller) är att den kräver en stor förståelse för modellen i sig. (vilket är konsultens uppgift)

Jag tänkte därför i det här brevet presentera en motsvarande modell, som precis som FIRO också går att tillämpa på individen, men som är lättare att förstå.

Att förstå sin situation i livet

Oavsett var vi befinner oss i livet finner jag, och många med mig, ett värde i att kunna kartlägga detta. Och då inte för att i första hand råda bot på något som skulle vara "trasigt", utan för att förstå och att med den förståelsen i större utsträckning kunna navigera mig i mitt liv.

Modellen jag kommer redogöra för kallas "förändringens fyra rum" och togs fram på 70-talet av Claes Janssen, då vid Stockholms universitet.

Fyra skeenden i en cyklisk sekvens

Modellen består av fyra skeenden eller rum, där alla har en funktion, och där konstruktiv utveckling sker moturs. Här kommer en kort beskrivning av de fyra rummen, och därefter exempel på hur att tillämpa modellen på olika situationer.

Belåtenhet
Vi är nöjda med livet och det mesta flyter på. För en del är "belåtenhet" gott nog en livstid, medan det för andra kan komma en känsla av avsaknad eller rent av likgiltighet.

Förnekelse
När vi inte är helt nöjda med tillvaron kan vi först komma att förtränga våra känslor, liksom sopa dem under mattan. Vi lurar oss själva att vi är belåtna, men missnöjet kommer fortsätta göra sig påmint.

Förvirring
Med insikten om att vi har nåt att ta tag i, kommer också osäkerheten om vad det kan komma att kosta och/eller innebära. Här kan vi pendla fram och tillbaka mellan "förnekelse" och "förvirring", tills modet för att gå vidare till "förnyelse" infinner sig.

Förnyelse
Om drivkraften i "förvirring" var frustration eller desperation, är den nu utbytt mot inspiration. Vi ser möjligheter och potential och tar gladeligen tag i våra utmaningar.

När saker och ting successivt faller på plats, kommer vi också att förflytta oss tillbaka till "belåtenhet".

belåtenhet

De fyra rummen i vardagen

Jag kan verkligen uppskatta den här teorin och modellen eftersom den är så enkel att översätta till vardagliga situationer. Pröva själv att översätta skeendena nedan till valfri kontext; jobbet, parrelationen eller hus och hem.

Förnekelse
Saker och ting går på rutin och en känsla av slentrian infinner sig. Känslan motas kanske undan av tanken att;
- det kunde vara värre
- det löser sig med tiden
- tänk inte på det, tänk på shopping, älskaren/älskarinnan eller alkohol.
- osv.

Förvirring
Det här håller inte längre, jag måste ta tag i orsaken till problemet. Men vad är orsaken, och är jag beredd att göra uppoffringen?

Förnyelse
Jag kan och jag vill! Jag ser ljuset i tunneln, och vet också hur jag ska ta mig dit.

Borta bra men hemma bäst

En vanlig fråga som dyker upp är i vilket rum man skall sträva efter att vara (bo) i, förnyelse eller belåtenhet? Självklart känns belåtenhetens rum bra, medan förnyelse kan vara rent euforisk. Men svaret är att alla är lika oundvikliga som nödvändiga. Det vi kan få hjälp med är att minska tiden i förnekelse och effektivisera resan via förvirring.

Så... var befinner du dig?

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.

Taggar: