När har en anställd rätt till tillsvidareanställning i ett AB?

Anonym
Hej,

1.) Vi har ett antal anställda på visstidsanställningskontrakt.

Har dessa personer rätt till tillsvidareanställning efter 2 år som visstidsanställda (även om de arbetar i projektform från annan ort)?

2.) En person började som inhyrd konsult för att sedan få en provanställning. Vi har evt. inte möjlighet att erbjuda tillsvidareanställning efter prövotidens utgång, utan överväger att erbjuda en visstidsanställning. Inräknas den inhyrda konsulttiden i de 2 åren som vi har på oss innan vi är förpliktade att erbjuda en tillsvidareanställning?

Tacksam för svar!
965
85
Hej, Du bör dubbelkolla med en jurist, men jag misstänker att: 1. Är man visstidsanställd så kan man vara det länge utan att det övergår till tillsvidareanställning. Då vet man från början vilken tid som gäller. 2. Det är inte alltid det går att provanställa någon som redan jobbat för er i någon form. Möjligen om det är ett helt annat uppdrag, men då ska det vara stor skillnad (tex att först jobba som målare och sedan på kontoret). Annars räknas "provanställningen" som en tillsvidareanställning direkt. Om det inte är helt andra uppgifter så räcker det att konsulten jobbat en enda dag för att det ni sedan kallar provanställning faktiskt är en tillsvidareanställning enligt lagens mening. Och ni kan sedan inte göra om denna tillsvidare till en visstids (utan möjligen om den anställde är med på det).
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
1
[quote="Johan Boström" post=39493]Hej, Du bör dubbelkolla med en jurist, men jag misstänker att: 1. Är man visstidsanställd så kan man vara det länge utan att det övergår till tillsvidareanställning. Då vet man från början vilken tid som gäller. 2. Det är inte alltid det går att provanställa någon som redan jobbat för er i någon form. Möjligen om det är ett helt annat uppdrag, men då ska det vara stor skillnad (tex att först jobba som målare och sedan på kontoret). Annars räknas "provanställningen" som en tillsvidareanställning direkt. Om det inte är helt andra uppgifter så räcker det att konsulten jobbat en enda dag för att det ni sedan kallar provanställning faktiskt är en tillsvidareanställning enligt lagens mening. Och ni kan sedan inte göra om denna tillsvidare till en visstids (utan möjligen om den anställde är med på det).[/quote] Jag lånar den här tråden och ställer en följdfråga. Om man haft en anställd på provanställning (utan att personen tidigare jobbat som konsult hos oss), meddelar den anställde att det inte kommer bli en tillsvidareanställning när provanställningen går ut, får man då istället erbjuda en visstidsanställning utan att det blir några juridiska problem?
8
Hej, 1) 2 år är det längsta som går att vara anställd innan det automatiskt övergår till en tillsvidaretjänst. Det är inte möjligt att lägga till en provanställning efter 2 år (man bör väl veta om en anställd klarar jobbet efter två år?). Säger du till din anställde att komma till jobbet dagen efter att kontraktet löpt ut så är den personen tillsvidareanställd. 2) Tiden för olika anställningar räknas inom samma koncern, det innebär att det inte räcker med att byta tjänst inom samma bolag men inhyrd konsultuppdrag bör eller ska inte räknas in. Står om det i LAS paragraf 3, 4, 5 och 5a LAS är inte förhandlingsbar att frångå med kollektivavtal, så även om du sluter ett avtal om andra villkor så kan den anställde vid tvist hävda sin rätt enligt LAS. Däremot kan du som arbetsgivare komma överens med en anställd om vad som helst, men du kommer förlora om din anställde blir sur och går till fack eller domstol. Det är lite som "om ett träd faller i skogen och ingen är där och hör det, har det då blivit något ljud?" Så länge ni är överens och den anställde inte kräver sin rätt så kan du hoppas att ingen annan bryr sig. Lite kortfattat svar...

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.