Praktikant från utanför EU med lön under kollektivavtalet?

3
Vi har fått förfrågan från en student från Kanada om att komma och praktisera hos oss tre månader i sommar. Hans universitet kräver att det är en betald praktik. Lönen kan vara låg men inte noll. Syftet är att han ska lära sig något om affärsverksamhet. Han kommer att kräva en del handledning men kan samtidigt förhoppningsvis göra en del nytta.

Vi skulle gärna betala honom t ex 5000 kr i månaden, men vi undrar hur det går att lägga upp det så att vi inte bryter mot några regler. Vi är med i Svenskt Näringsliv och alltså bundna av kollektivavtal. Det kan väl inte läggas upp som en vanlig anställning såvitt jag förstår eftersom det då måste utgå minimilön på runt 20000 kr?

Är det också risk att det måste godkännas av Migrationsverket eller liknande så att det inte går ut över EU-medborgares möjlighet att få jobb...?

Finns det några kända former för denna typ av praktik? Förra året hade vi en praktikant från en svensk utbildning. Han var då hos oss helt utan lön en termin och det var inget anställningsförhållande (efteråt blev han först provanställd och sedan fast anställd).
Humlegårdens Ekolager - råvaror och utrustning för ölbryggning http://shop.humle.se

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.