Avskrivningar maskiner

16

Hej,Jag driver en liten trädgårdsfirma (enskild firma) och planerar nu att köpa in en liten lastmaskin. Jag har tidigare endast  köpt maskiner som jag kunnat göra direktavskrivningar på så jag behöver hjälp med att förstå mig på det här med avskrivningar.Jag planerar att göra en egen insättning i firman för att finansiera köpet och sedan ta ut en summa varje månad som en avbetalning till mig själv.Hur ska köpet bokföras och hur börjar jag sedan att göra avskrivningar? Jag undrar även hur detta med avskrivningar påverkar mig och firman i praktiken?Tacksam för svar.

1073
139

Hej,

Vid inköp debet-bokförs kostnaden (exkl. moms) på ett tillgångskonto, t.ex. 1211 Maskiner.

Avskrivngar kredit-bokförs sedan på ett tillgångskonto för ackumulerade avskrivningar, t.ex. 1219 Ack avskrivn Maskiner och tekniska anl, och på debet-sidan ett kostnadskonto t.ex. 7831 Avskrivn Maskiner och tekniska anl. Detta utförs vanligen under inköpsåret och kommande 4 år en gång per år med 1/5 av kostnaden men andra varianter kan användas.

Det här påverkar firmans resultat negativt när avskrivningarna bokförs så i praktiken innebär det att din skatt blir lägre de åren än vad den blivit utan avskrivningar. Själva inköpstillfället påverkar inte firmans resultat eller din skatt.

 
16

Tack för tydligt svar.

mvh Gustav

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.