Ska konto 2650 nollas inför bokslutet?

2
Hej,

Jag har haft en enskild firma sedan mitten på 2019. Jag har väldigt få typer av affärshändelser, främst inkomster från en specifik kund och några enstaka kostnadsposter för inköp av dator, programvara etc. Misstänker dock nu när jag sätter mig med bokslutet att jag kan ha gjort något galet med bokföringen av momsen sedan jag började.

Jag har konto 2611 och 2640 nollat, men jag har har en utgående balans på konto 2650 på 7623 kronor. Jag har som rutin att så fort jag får en faktura betald bokföra den och sen swisha in momsen för den fakturan på skattekontot på momangen. Jag bokför då inbetalningen av momsen som debit 2650 och kredit 1930. Har jag missat något, måste jag bokföra en gång till när momsen väl dras från mitt skattekonto hos Skatteverket? Bör jag ha 2650 nollat när jag gör mitt bokslut? Jag får för mig det eftersom jag annars får en kortfristig skuld i balansrapporten, fast jag egentligen betalat in pengarna för längesen.

Tacksam för tips 🙂
1009
211
Hej, Normalt har man en momsskuld (eller fordran) över bokslutsdagen. Har du tex månadsmoms så kommer sista månadens moms att regleras först tex 12e i andra månaden på året efter (tex 12/2). Den skulden ska ligga på 2650. En fordran ligger istället som tillgång ibland på 1650. Att betala in till skattekonto är inte samma sak som att betala momsen. I enskild firma så är en betalning till skattekonto från företagskonto en form av eget uttag 2013. Ibland används gamla konto 2012 istället. När sedan momsen dras blir det en egen insättning att boka mot 2650. Betalar man momsen i nära anslutning till att den dras så skulle man kunna förenkla och göra en bokning med 1930/2650.
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
2
Stort tack för ditt svar Johan, jag förstår vad du menar och inser vad jag gjort fel. Men nu är då min momsskuld på 2650 för stor eftersom den ackumulerats under en tid (fortfarande skuld kvar även om jag räknar årets sista månadsmoms som du säger). Hur löser jag bäst detta? Vänligen, Jonas
1009
211
Hej, Det är ju alltid bäst att ta reda på vad som faktiskt orsakat felet. Då kanske du måste kolla gamla transaktioner. Men om du bokat som du skrev och inte bokat mot andra konton så bör ju felet rättas med 2650 på ena sidan och eget uttag eller egen insättning på andra sidan - beroende på om felet är plus eller minus. Och om du menar att 2650 är större än det borde så borde det väl vara 2650 debet?
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
2
Hej! Yes, ska givetvis sätta mig och igenom alla gamla transaktioner. 2650 ligger som en minuspost balansräkningen under kortfristiga skulder – en större minuspost än vad det borde vara. Blir det då att jag ska ta 2650 debet menar du, och boka mot eget uttag eller egen insättning? Tack,

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.