Materiella anläggningstillgångar

0
Hej!

Tycker det är så fruktansvärt roligt med bokföring och allt men ibland flyter bara allt ihop.

Funderar lite över materiella anläggningstillgångar till bokslut. Har köpt in lite skruvdragare, handsågar, med mera till mitt aktiebolag som startades 2020. Den dyraste maskinen kostade 15 000:- och jag har alltså inga inventarier som behöver skrivas av eller så.

Eftersom allt jag köpt till företaget är bokfört som förbrukningsinventarier, innebär det med andra ord att de inte räknas som materiella anläggningstillgångar och inte behöver tas upp som anläggningstillgång i balansräkningen?

Gott nytt 2021 företagare!
967
85
Hej, Det stämmer att om det är en förbrukningsinventarie så ska den inte tas upp som anläggningstillgång i balansräkningen. Det är antingen eller. Man kan ändå välja att istället redovisa som anläggningstillgång ifall man tex vill jämna ut kostnaden över fler år. Är du nystartad kanske du inte vill ha hela kostnaden första året ifall du då går med förlust. Vad man också ibland glömmer är att om man köper en inventarie i delar eller saker som ska användas ihop så kan man behöva räkna ihop beloppen och kan därmed tvingas ta upp den som anläggningstillgång om summan kommer över gränsen. Gott nytt år!
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.