Positivt värde konto 2510

Anonym
Hej,
Jag tjänade mindre än planerat 2017 och den preliminära skatten som dragits är betydligt högre än det jag ska betala. Nu när jag sitter med redovisningen har jag då ingen skatteskuld utan den är positiv (konto 2510). Då min omsättning är så liten gör denna post (antar att det är pga detta) att min soliditet blir över 100%. Ska jag bokföra att jag har en fordran till skatteverket el hur ska jag göra? Tacksam för hjälp.
1396
187
Under förutsättning att vi talar om ett AB, så är det inga konstigheter att bokföra en skattefordran ifall man betalat in för mycket prel-skatt. Att det skulle leda till en soliditet på över 100% låter däremot lite märkligt, och där skulle det nog behövas lite mer siffror för att kunna analysera det.
2
Hej igen, Tack för ditt svar. Jag är då fullständigt novis, detta har vid tidigare redovisningar inte kommit upp. Efter jag skrev mitt första inlägg har jag nog förstått att detta borde vara en skattefordran istället för som nu en negativ skatteskuld i balansräkningen. Men hur gör jag om detta till en skattefordran bokföringsmässigt? Vilka konton ska jag använda (nu ligger konto 2510, "skatteskulder" med ett positivt värde)? Jag har ett AB. Tack för din hjälp! Mvh Lotta
1396
187
I samband med bokslutet konterar du om fordringen till konto 1640, skattefordringar. Och nollar då 2510. Detta gör man med alla eventuella saldon som ligger på fel halva, så man bara har positiva tal bland fordringarna, och negativa bland skulderna. Det gör ingen direkt skillnad i slutänden, men ser betydligt bättre ut.
2
Tusen tack! Nu löste sig mina bekymmer!

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.