Startsida

Återbetalning av villkorat aktieägartillskott

Skapad - Senast uppdaterad
Inlägg: 20
Tack mottaget: 1
Hej, en klient gjorde villkorat aktieägartillskott förra räkenskapsåret för att undvika likvidationsplikt. Nu under nuvarande räkenskapsår har klienten utan att säga något tagit ut hela det beloppet igen. Han tror antagligen att det går att göra så i och med att bolagets beräknade resultat hittills under räkenskapsåret är högt nog för att täcka hela tillskottet.
Vad jag kan se så har han gjort fel, det får väl inte göras återbetalning förrän när bokslut och bolagsstämma är klar efter räkenskapsårets slut. Som jag ser det måste det lösas på annat sätt, t.ex. att han skickar tillbaka beloppet till bolaget eller som ett löneuttag.
Tänker jag rätt?
Inlägg: 21
Tack mottaget: 2
#38867
Jag tror att du har rätt. Bolaget måste visa att det finns fritt eget kapital när återbetalning kan ske. Alltså ska man göra bokslutet först.
Inlägg: 1394
Tack mottaget: 187
#38868
Nja, man kan ju hålla bolagsstämma utan att det handlar om just årsbokslut. En extra stämma kan man kalla till när som helst, och då kan man fatta beslut om återbetalning av aktieägartillskottet.

Inför stämman ska det då upprättas ett förslag till återbetalning, och man ska styrka räkenskaperna med en aktuell balansräkning. Reglerna återfinns i ABL, kap 17 och 18.

Är man ensam aktieägare så är detta ju ganska enkla formaliteter, men om det exempelvis finns tre aktieägare, A, B och C.
A har tillfört ett aktieägartillskott som han nu vill ha tillbaks.
Då måste man hålla på reglerna och kalla alla aktieägare så dom får ta ställning till beslutet.
Inlägg: 20
Tack mottaget: 1
#38869
Allt detta är jag helt med på, men problemet jag ser är att det inte finns tillräckligt eget kapital att göra utbetalningen ifrån. Eget kapital är strax över 50k exklusive återbetalning och blir lite under 0 med återbetalningen. Att göra återbetalning/utdelning så att bolaget blir likvidationspliktigt kan väl inte vara tillåtet?
Det finns väl inget sätt att öka det egna kapitalet från vinst som uppstår under samma räkenskapsår som man vill ha det högre egna kapitalet?
Inlägg: 1394
Tack mottaget: 187
#38870
Nej, det är ju riktigt, och du får då göra ett delårsbokslut ( halvår eller vad det nu kan bli ) så att du får fram en ny balansräkning där du lägger in vinsten så här långt, precis som vid ett vanligt bokslut.

Kruxet är ju att du måste datera det bokslutet till ett datum som ligger innan han tog ut pengarna.
Inlägg: 20
Tack mottaget: 1
#38871
Då är frågan bara om det går att komma undan med förbjudet lån till aktieägare under ett par dagar om han betalar tillbaka omgående, eller om det måste tas som lön eller beskattas som förbjudet lån? Normalt tar jag det alltid som lön eller förmån men då beloppet är så pass stort vore det bra att undvika det.
Inlägg: 1394
Tack mottaget: 187
#38872
Fixa i ordning papprena lite snabbt, så är det ingen som märker det. Har han möjlighet att sätta tillbaks pengarna under tiden så är det såklart bra.
Det är skillnad på att göra ett misstag för man inte visste, jämfört med när folk ständigt köper ut saker på bolagets konto och glömmer kvitton. Tycker iaf jag.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.