Löneförmån SJ årskort

26
Hej,
Vi har idag resekostnader på runt 25-30k per år, och endast med tåg, SJ till 95% säkerligen.
En anställd åker även mycket tåg på privata tid och frågade om det inte gick att lösa med att företaget köpte ett årskort på SJ i dennes namn och sedan dra bort kostnaden för företagets kostnader från priset och dra av skillnaden på månadslönen.

Hur ser skatteverket på detta? Hur löser man detta lättast? Företaget har inga ambitioner på att betala något mer än vad vi redan gör, så det enda är att "subventionera" de faktiska kostnaderna vi redan har.

Hur beskattar man detta? Som löneförmån? Det kommer bli ungefär 1000kr / mån på lönen som kommer behöva dras av.
21
2
Som jag har uppfattat detta så är hela beloppet avdragsgillt för företaget, men det som inte är tjänsteresor är skattepliktigt för mottagaren och arbetsgivaren betalar arbetsgivareavgifter på dessa. På lönebeskedet tas reseförmån upp för sig och redovisas till skatteverket som förmåner. Samma skattesats för sociala avgifter gäller som för lönen. Lön........ 10.000 Reseförmån...1.000 31,42% ......3.456 soc.avg. att betala A-skatt dras på 11.000 enligt tabell. OBS att man inte ska dra av utan lägga till!
26
Hur löser man detta rent praktiskt bäst tror du/ni? Är det bästa att man tar kostnaden / 12 (månader) och sedan vid varje resetillfälle kolla vad motsvarande biljett kostar och sedan dra av detta av vad den anställde bör betala? Är detta något som kan gynna den anställda utan att missgynna företaget? Som jag skrev så är vi inte ute efter att på något sätt öka kostnaderna mer än att det är lite mer administrativt varje månad, det kan vi ta.
2066
2
Den stora fördelen jag kan se för företaget är att det inte kommer kosta er något mer att skicka denna anställda på fler resor eller behöver bry er om vilket tåg han åker med. Ni har ju redan betalt ett fast pris. Föreslår att ni gör ett överslag och lägger det som en fast förmån på varje lönebesked. Blir ganska omständigt att hålla koll på hur många och vilka biljetter som kommer varje månad.
Med vänliga hälsningar,
Jonathan

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.