Avskrivning

2
Hej
Är ny på forumet men har tittat in lite då och då. (skall presentera företaget sedan i rätt forum)
Jag driver en enskild firma för in och tillridning av hästar och trycket är ganska stort
och  kommer om allt går i lås att köpa en del uteboxar.
Min fråga är hur gör jag med avskrivningen? värdet å boxarna är ca: 40 000:- exkl. m

God fortsättning föresten 🙂
//Malin
2360
37
Ett sätt är 25% på värdet varje år.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
589
1
Då antar jag att du menar 25% på kvarvarande, bokfört, värde, Lars. Det skadar inte att vara mer specifik, om man nu ska försöka hjälpa istället för att stjälpa.[br][br]Men med den metoden (restvärdeavskrivning) kommer inventarierna aldrig att bli värda 0 kr.[br][br]Det är enklare (tycker jag) att skriva av 20% på anskaffningsvärdet varje år i fem år, så är inventarien sedan bokförd till noll kronor i kvarvarande värde. Det man måste hålla reda på då är hur mycket inventarier man köpt varje år (men det är man ändå tvungen att hålla reda på).
2360
37
Värdet år 2 är 75% av ursprungsvärdet och på det drar man 25% osv. Om jag var otydlig var det bra att du fyllde men stjälpa någon gör jag abosut inte.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
2
Hej[br]Förstår jag rätt så blir det såhär 40 000:- = avskr. år 1-5 = 8000:-/år (totalsumman /5 år)[br][br]tack för hjälpen[br]//Malin
2066
2
Det kallas för räkenskapsenlig avskrivning och fungerar bra om du inte har någon speciell anledning att välja ett annat alternativ (t ex varierande vinst olika år så du tjänar på att kunna variera kostnaden olika år). Men som sagt, kör på det - enkelt att räkna med och förstå.
Med vänliga hälsningar,
Jonathan
321
Men mer konkret...rent praktiskt...HUR gör man i bokföringen för att skriva av prylar?[br][br]Filibastis
Mikael Lundgren - Utbildningar/produkter inom HLR o Första-hjälpen

Lundgren Creative Health & Safety AB
http://www.l-c.se
http://www.hlr-instruktorsutbildning.se
http://www.defibrillator-hjartstartare.se
http://www.skanehlr.se
720
Eftersom alla bolag numera måste göra bokslut så finns väl inte längre någon möjlighet till restvärdesavskrivning, det ni kallar att skriva av med 25%. [br][br]Eftersom alla gör bokslut så finns numera bara möjligheter till räkenskapsenlig avskrivning alltså enligt 20- eller 30-regeln.
589
1
Nja, Redkon, det är ju inte riktigt sant. Restvärdesavskrivning har ju funnits som alternativ även för aktiebolag (som ju har varit tvungna att göra årsbokslut även tidigare) och såvitt jag vet finns det kvar. Men jag ser ingen anledning att använda det.[br][br]Malin: Du har räknat rätt.[br][br]Säg att du har bokfört ditt inventarieinköp på konto 1220 Inventarier (kan vara något annat konto bland 12xx-konton också). Alltså ligger det en debetpost på 40 000 kr på det kontot i din bokföring. [br][br]Avskrivningen i år bokar du då:[br]Konto 1229 Ackumulerade avskrivningar, kredit 8 000 kr.[br]Konto 7832 Avskrivningar på inventarier, debet 8 000 kr.[br][br]På det sättet får du en kostnad på 8 000 kr i din resultaträkning. I balansräkningen kommer du på tillgångssidan att ha kvar 40 000 kr som inköpsvärde och det kommer att synas att du skrivit av med 8 000 kr totalt. Det är INTE att rekommendera att boka avskrivningen på samma konto som inköpet.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.