Varulager!

23
Vi startade en loppisbutik i somras och gjorde upp listor på hela varulagret så vi har värdet ganska klart för oss. Det var vanligt bohag och glaspjäser som vi har samlat på oss privat under åren, med andra ord var det inte ett inköpt lager. Vi har aldrig lagt in det inkommande  varuvärdet i bokföringen och nu tänkte vi göra det innan årsavslutet. Hur bokför vi detta? Är det inköpsvärde eller försäljningsvärde som ska bokföras? Är tacksam för all hjälp!
2360
37
Frågan är om det är verksamhet och i så fall har ni dragit av alla kostnader och eftersom ni samlat in detta under en tid kanske det även finns kostnader bakåt i tiden.[br]God jul från ett vårligt, företagsvänligt land (Lettland/Riga)
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
23
Det handlar om en enskild firma och vid uppstart var det endast massor av privata saker som vi samlat på oss under många år med ett visst värde som vi vill göra avdrag för ungefär som en egen insättning. Men hur gör vi?
720
Men hur bokför du och räknar på momsen om du inte tar upp inköpskostnaden? Du vinstmarginalbeskattar ju på försäljningen så då måste du ju också ha tagit upp inköpskostnaden annars har du ju fel i "marginalen" och redovisar moms på för stora världen.[br][br]När du gör ett så stort "inköp" av dig själv så måste du egentligen ha det värderat av en utomstående person vilket kan bli rätt knepigt i fallet med loppis/antikhandel. För en riktig värderare har inget intresse av loppisprylar utan sätter värdet till mer eller mindre obefintligt eftersom det är gods de själva antagligen inte skulle befatta sig med. Sedan kommer de också att värdera till inköpspris och med tanke på att inköp för den typen av handel är 1/10 av utpriset blir värderingen ännu mer snedvriden i förhållande till vad som gäller en vanlig loppishandel. [br][br]När vi körde vår butik så gjorde vi värderingen enligt principen:[br][br]Snittet på slutpriset på Tradera för varan eller likvärdig vara på avslutade auktioner och så 50% av det. Nu körde vi det tom i ett AB och revisorn hade inte heller något att anmärka på den värderingsgrunden. Det kräver visserligen en del kunskap för att man ska kunna vara säker på vad som är likvärdiga produkter ibland men det lär man sig ju efterhand. [br]
23
Värdet på varulagret när vi startade var inte så högt. När vi talade med skatteverket som då sa att vi skulle räkna ut ett ungefärligt värde och skriva en inventeringslista med vilket värde vi uppskattade samt vilket utpriset skulle vara. Men detta är inte vårt problem. Problemet är hur vi ska bokföra ett inkommande varulager eftersom vi inte gjort detta ännu. Snart ska företaget gå över från make till maka samt att det är årsbokslut och då vill vi få med den egna insättningen? Tex om värdet är 50000 kr vilket konto ska det in på och vilket är motkontot?
589
1
Det är alltså saker ni själva har ägt tidigare?[br][br]I så fall:[br]Egen insättning, konto 2018 kredit.[br]Varulager, konto 1400 debet.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.