Sex tips för hur du klarar julhandeln utan att bli ruinerad:

Reahelgen Black Friday markerar starten på julhandeln, den knappa månad då det svenska folket spenderar 80 miljarder kronor, eller i runda slängar 6 000 kronor per vuxen svensk, på leksaker, elektronik, julmat, kläder och annat som hör julen till.

Men för många blir det ett ekonomiskt ”dagen efter” med en insikt att de spenderat för mycket pengar under julen. Plånböckerna gapar tomma. Vår skribent, sparekonomen Peter Karaszi ger sina sex bästa tips för att inte bli ruinerad i jul:

1. Låt dig inte ryckas med i en shoppinghysteri. Kom ihåg att julen handlar om samvaro, kärlek och mysiga dagar i naturen och kvällar i hemmet tillsammans med nära och kära. Samvaron är viktigare än prylarna. Kanske ni alla kommer överens om att tona ned konsumtionen i år? Sätter ett tak för vad julklapparna får kosta eller begränsar de till enbart barnen? Prioriterar gemensamma aktiviteter som julpyssel och brädspel som inte kostar pengar?

2. Vad du än gör: låna inte pengar till julklappar, resor och mat. Det kostar mer än det smakar, i efterhand. Man ska se konsumtionslån som ”mentalt förbjudna” och det gäller även mindre inköp på kredit och avbetalning.

3. Det är lätt att köpa ”fel” julklappar så de till att spara alla kvitton och be om ”öppet köp” eller åtminstone bytesrätt när du handlar. Butikerna beslutar själva om de vill erbjuda öppet köp och bytesrätt men det kostar inget att fråga. Då kan du få pengarna tillbaka om du ångrar dig (öppet köp) eller en annan vara alternativt ett tillgodokvitto (bytesrätt).

4. De flesta varor är billigare i mellandagarna så spara stora inköp till dig själv och de vuxna i familjen till efter jul, till exempel den där nya Tv:n, snöskotern eller ljudanläggningen. Njut av julmaten och julklapparna till barnen på julafton och handla julklapparna till er själva ett par dagar senare – det blir som två julaftnar!

5. Handla smart. Hitta de bästa priserna på olika jämförelsesajter och glöm inte att pruta! Vi har en ny prutkultur i Sverige och på många varor kan man fråga efter ett bättre pris med goda chanser att få det (till exempel om varan är dyr eller om man gör ett större inköp).

6. Låt dig inte övertalas att teckna olika slags tilläggsförsäkringar på inköp av sådant som mobiltelefoner, cyklar och hemelektronik. De är oftast onödiga och alltid för dyra.

Peter Karaszi är privatekonom och författare till handboken ”Bli rik långsamt!”. Detta spartips är ett avslutande fristående avsnitt i artikelserien i fem delar: här, här, här, här och här.

Årets julklapp till dig själv och dina barn!

Bli rik långsamt!

Beställ boken Bli rik långsamt!

Många drömmer om att bli rika, eller åtminstone ekonomiskt oberoende så att de inte behöver oroa sig över om pengarna ska räcka. De tror att man måste ha en hög inkomst, ta stora risker, jobba dygnet runt eller göra ett ”klipp” för att bli rik.

Det är helt fel. Även vanliga människor med små inkomster kan bli välbeställda på sikt, utan större ansträngning eller risk. Men för att nå målet gäller det att skaffa sig ett antal insikter, mentala verktyg och en praktisk ekonomisk filosofi för sin vardag.

I denna bok får du lära dig hur du ska tänka och agera för att nå din dröm om ekonomisk framgång. Du lär dig om ”det magiska trollspöet” som omärkligt förvandlar små sparmedel till stora tillgångar, om 8-regeln för att minska dina utgifter, och flera andra knep för att spara pengar, öka dina inkomster och göra de investeringar som på sikt kommer att göra dig rik.

”Bli rik långsamt” är välskriven och lättläst, inspirerande och tankeväckande, samt oerhört nyttig med massor av praktiska tips och nya insikter!

Peter Karaszi och Ali Kashani är författare, egenföretagare och privatekonomiska experter som själva använt knepen i denna bok för att bli miljonärer.

Har du en fråga om boken? Tveka inte att höra av dig!

Företagande.se erbjuder dig som läsare att köpa den nya boken "Bli rik långsamt!" direkt från oss. Patrik Nilsson, grundare av Företagande.se, har läst boken och han säger att "Boken är en guldklimp. Använder du verktygen i boken blir du garanterat miljonär." Läs mer och beställ boken här (pris 279 kr inkl frakt och moms).

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.