Ensamstående förälderAtt vara egen företagare som ensamstående förälder känns nog lite skrämmande för de flesta. Kraven på att lyckas med företaget, samtidigt som barnen behöver sin tid är inte det lättaste pusslet att lägga. Att starta och driva företag kan vara nog svårt ändå, även om man inte är ensam förälder.

Men den som planerar rätt, och har en affärsidé som håller, kan ändå klara det riktigt bra. Det finns till och med fördelar, om man tittar på situationen med rätt attityd. För att inte riskera för mycket, kan det däremot vara bra att titta igenom sina försäkringar. Det sociala trygghetssystemet är nämligen inte alls lika tryggt för en egen företagare som för en anställd.

Finns det möjlighet att gå ner på halvtid på sin anställning och spendera resten av tiden på företaget, kan det vara en smart väg att gå.

Fördelar och vinster

Som ensamstående förälder kan ett eget företagande vara lösningen för att få livspusslet att gå ihop. Där finns det ingen som hänger över axeln och berättar när och hur du ska jobba. Det går att forma arbetet efter barnens behov och vice versa. Att hitta en balans, är det vi ska göra.

Bara att ha stark vilja och rätt attityd är två saker som räcker långt och eftersom du nu läser detta så är jag säker på att det redan finns på plats. Det gäller också att lära sig att säga nej när det behövs, för alla inblandades skull.

Tidsbrist är väl det som de flesta oroar sig över i ett läge som detta, men det blir ofta till en fördel för dig som är mamma eller pappa. Mer om det berättar vi senare.

Viktigt att tänka på

Den stora nackdelen med att jobba som egen företagare är att det är väldigt lätt att hamna utanför de sociala trygghetssystemen. Med barn med i bilden blir samtidigt ekonomin extra viktig. För att få rätt till sjukförsäkringar och arbetsskadeförsäkringar måste en egenföretagare med enskild firma kunna visa upp vinst. Det är vinsten som ses som lönen. Det kan vara nog så svårt. Ibland räcker inte ens vinstkravet. Det gäller till exempel arbetsskadeförsäkringen.

Om bolaget drivs i aktiebolagsform beräknas försäkringarna på den vanliga lönen som tas ut. Det kan därför vara att rekommendera att se över valet av bolagsform för den som har småbarn och ska starta eget.

Läs mer om SGI och föräldrapenning som egenföretagare.

Föräldrapenning

Lönen är också grunden för hur mycket föräldrapenningen och att vabba ger i ersättning (ta ledigt från arbetet för vård av sjukt barn). Föräldrapenning och sjukpenning hänger intimt ihop. Precis som vid sjukpenningen är det viktigt att ha koll på den egna ekonomin för att få någon ersättning vid föräldraledighet. Dessutom krävs en försäkring för sjukpenning. Annars utgår en grundpenning vilket för närvarande är 180 kr per dag.

Den summa som ges är nämligen beroende av den beräknade inkomsten för året. Skatteverket kan ge besked om hur detta ska räknas ut. Om företaget är nytt, det vill säga yngre än två år gammalt, sker en schablonberäkning på vad en person med samma utbildning, samma jobb och samma arbetsuppgifter hade haft. Karenstiden är i allmänhet sju dagar – men det går att välja fler antal dagar än så för att minska sjukförsäkringsavgiften.

VAB – Vård av sjukt barn

När barnet blir sjukt går det även att vabba för dig som är företagare och mamma eller pappa. Förskola, dagis eller fritids ska skriva på att barnet faktiskt också varit borta för att ersättning ska komma ifråga. Om barnet är under tolv år och sjukt under en längre tid behövs läkarintyg. Det är en form av tillfällig föräldrapenning som då delas ut och den är densamma som vid föräldrapenningen. Det går även att i vissa fall ansöka om tillfällig föräldrapenning för barn över 12 år men under 16 år. Det gäller om barnet blir allvarligt sjukt, eller om läkarbesök krävs.

Försäkringar

Eftersom egenföretagare inte alltid visar vinst i sina företag med tanke på avskrivningar, investeringar, stora egna insatser och mycket annat som har en avgörande betydelse för hur det slutliga bokslutet ser ut, kan entreprenören lätt bli förlorare i sjukförsäkringssystemet.

Det går att teckna separata inkomstförsäkringar, arbetsskadeförsäkringar, olycksfallsförsäkringar och livförsäkringar. Detta kan rädda situationen om något oförutsett händer – inte minst för barnens samtid och framtids skull. Den egna banken kan vara behjälplig med råd och rön, eller så ringer du helt enkelt runt till de olika försäkringsbolagen och jämför vad de har att erbjuda.

Tips som hjälper dig att lyckas med både företaget och din familj

Sätt upp ett mål – Varför vill du driva eget företag? Fundera på vad det är du verkligen vill ha ut av detta. Skriv ner det och sätt upp målbilder. Läs mer om hur du målsätter dig här.

Organisera – En klar fördel kommer att vara att du inte har tid. Ja, det låter som en motsägelse men oftast är det just de som inte har tid som vet hur de inte längre vill ha det. Genom en sådan motivation kläcks ofta riktigt bra idéer och man kommer på smarta genvägar för att nå dit man vill. Man får fokus! En del i detta är även att organisera och planera så du vet exakt vad du ska göra. Skriv ner på papper, använd kalendern, post-it lappar eller vad du personligen tycker passar dig bäst.

Prioritera – Du kommer inte att hinna göra allt och måste därför bli en mästare på att prioritera vad du ska göra. Fråga dig själv – ”Vad är det bästa jag kan göra med min tid just nu för att få bäst, långsiktigt resultat?” Ställ den frågan så fort du känner att du inte riktigt är hundra på vad du ska göra.

Ta hjälp – Om du redan har intäkter i ditt bolag kan du hyra in någon som hjälper dig med t ex bokföring, administration eller annat. Om du inte har möjlighet till det, fråga hur andra gör och har gjort. Ett gott råd är att skaffa dig en mentor.

Ta hand om dig själv – De flesta av oss fyller våra dagar och hinner inte med allt vi ska. Det är dock viktigt att avsätta en liten stund för sig själv då och då. Det hjälper att rensa huvudet från en massa ”måsten” och det ger en klarare bild om vart du är på väg. Ett av måstena kan t ex vara att man borde spendera mer tid med barnen. Så hur ska man då kunna avsätta ytterligare lite tid till en själv? Jo, faktum är att det räcker med så lite tid som 10-20 minuter var eller varannan dag. Sätt dig ostört och sätt på lite klassisk musik eller något annat avkopplande. Ta en promenad eller gå på gymmet. Hitta det som passar dig bäst. Efteråt kommer du att vara lugnare och mer närvarande tillsammans med din familj.

Vi hoppas att artikeln har inspirerat dig till att starta eget, om du inte har tagit steget tidigare. Driver du redan eget företag idag så har du förhoppningsvis fått några tips hur du kan få ännu lite bättre resultat.

Lycka till!

Ps. Har du erfarenheter av att starta och driva företag som ensamstående förälder, dela med dig av dina tips nedan i kommentarerna.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.