Målet med att investera är att få så hög avkastning som möjligt. Ofta är hög risk kopplat till högre avkastning, men det behöver inte alltid vara så. Ibland kan man hitta sätt att investera pengar som har låg risk men som ändå kan ge bra avkastning.

4 regler för att investera pengar

En regel att följa är att först läsa på om det du vill investera i. Det tar lite tid att sätta sig in i saker men hade det varit enkelt hade alla gjort det – det är just därför det finns pengar att tjäna.

En annan regel är att sprida riskerna, att välja olika investeringsalternativ.

En tredje är att inte alltid lyssna på experter. Vad får de sin information ifrån? Kanske har de egenintresse eller vill stärka sin egen övertygelse om att deras investering är bra.

En fjärde: När frisören eller taxichauffören börjar ge investeringstips kan det ofta vara för sent att gå in med pengar...

Missa inte: 10 gyllene regler vid investeringar, av Warren Buffett

1. Fastigheter

Det finns olika sätt att investera i fastigheter, fler alternativ än vad du kanske tror.

a) Du hyr ut

Du köper en fastighet som du sedan hyr ut. Investera inte i en fastighet där du får ta så stora lån att skulle du få problem att betala räntorna om de skulle höjas eller om du förlorar ditt jobb, detta skulle medföra stora problem. Räkna på det, gardera dig, men våga ta risker – kalkylerade risker.

När du hyr ut ska du vara förberedd på att hantera klagomål, kunna byta ut och renovera olika saker i bostäderna, du kan få hyresbetalningar försent inbetalda, hyresgästerna kan skada bostaden, osv. Du bör ha nödvändiga juridiska kunskaper eller någon att rådfråga, en god finansiell budget samt god likviditet. God social kompetens är med en styrka.

Relaterat: Detta gäller när du ska hyra ut fastighet och bostad

b) Du köper en fastighet, renoverar den och säljer

Först måste du ha koll på bostadsmarknaden, vilka priser som är vanligast förenat med vissa områden. Du måste ha goda kunskaper om olika byggnadstyper från olika decennier och deras fördelar och nackdelar. Du måste ha koll på olika uppvärmningssystem och hur de påverkar fastighetsvärde och uppvärmningskostnader. Du måste ha kontakt med goda besiktningsmän. Du ska ha fastighetsrättsliga kunskaper, särskilt principerna kring dolda fel, upplysningsplikten kontra undersökningsplikten och var gränserna går i förhållande till olika typer av fastigheter och situationer. Särskilda kunskaper bör du ha om grunden till huset, mögelskador och badrum och deras tekniska struktur.

Du bör vidare veta hur de internationella och nationella nationalekonomiska horisonterna ser ut i förhållande till fastighetsbubblor, så du inte tar för stora risker om en sådan förväntar att närma sig.

c) Du köper andelar i fastighetsbolag

Har du koll på vilka fastighetsbolag som är framgångsrika på marknaden och inte har pengar att köpa eller möjlighet att belåna en fastighet själv? Ett bra alternativ kan då vara att köpa andelar i fastighetsbolag. De köper och säljer och hyr ut fastigheter och du väljer det bolag du tror på och köper en andel precis som du köper aktier i ett aktiebolag.

Ett tips: Man brukar säga att upphovsmannen till ett bolag är särskilt intressant vid investeringar. Undersök bolagsmännens kompetens noga. Är du inte bevandrad på området, ta kontakt med en väl meriterad och erkänd fastighetskonsult. Sätt dig in i alla potentiella risker, i synnerhet sådan information som du kan få om det aktuella bolaget.

Att köpa en bostad och själv bo i den ska inte ses som en investering, även om det kan ske en ökning av värdet. En investering är en insats av kapital som förväntas leda till framtida avkastning.

2. Guld, silver, metaller

Guld är särskilt intressant vid inflation, när en valuta minskar i värde eller om det råder eller förväntas politiska eller ekonomiska oroligheter som kan påverka landets eller världsekonomin negativt. Ha koll på andra valutor. Om dollarn sjunker i värde i förhållande till den valuta du har tillgångar i så blir ditt köp av guld med dollar mycket billigare för dig. Du behöver inte äga guldtackor i ett bankfack eller sitta på ädelmetaller. Det finns bolag där du kan köpa och sälja andelar i guld. Analysera dock för- och nackdelar med olika alternativ.

Prisutvecklingen för silver styrs av samma faktorer som styr värdeförändringarna på guldmarknaden. Eftersom silver är mycket billigare är det också en metall som är mycket enklare att investera i om man inte har så mycket pengar. 2005 kostade 1 troy ounce (31,1 gram) 7,32 dollar. Varje år ända fram till 2011 ökade silverpriset och 2011 kostade 1 troy ounce 35,12 dollar. Här kan du se grafer för silverpriset historiskt sett. Där finns grafer som sträcker sig över 30 år tillbaka.

3. Vin och whisky

Viner

Det första du ska tänka på om du ska investera i vin är att du bör vara väldigt god vinkännare. Är du inte det nu rekommenderas att du utbildar dig till sommelier eller liknande först innan du investerar i en sådan bransch, alternativt köper hem böcker om ämnet. Som med allt annat måste du veta vad som är populärt och vad som betraktas som exklusivt. Du bör också tänka på att viner ska förvaras i en viss temperatur. Därav – vinkällare. Dock kan en vinkyl räcka gott. Du kan också lägga in dina viner hos särskilda bolag som sysslar med sådan förvaring, så kan du börja din vinkonnässör-resa i liten skala. Det är ju härligt att förklara för vänner och bekanta vilka viner du har lagt in för lagring på ett sådant bolag. Dessutom, om du väljer rätt viner, kan vinernas värde bli omfattande. Och i värsta fall: Går investering åt skogen kan du ändå kan njuta av den.

Whisky

Ska du investera i whisky har du en fördel, du kan förvara det i stort sett hur du vill. Flaskorna bör stå upp, i mörker. Tänk på att flaskan ska vara i toppskick utseendemässigt, annars kan värdet minska.

Whisky är idag väldigt populärt och det finns bolag som sköter privatpersoners whiskyinvesteringar precis som en börs.

Missa inte intervju med expert: Whisky som investering - Det flytande guldet

Risken, om man gör på rätt sätt, är relativt låg och historiskt har avkastningen varit god, inte sällan högre än börsens utveckling. Enligt tidningen The Guardian steg i fjol indexet för whisky (Rare whisky Apex 1 000), med 14 procent. De med djupare kunskap om whisky där de själva har köpt och förvarat flaskorna, har kunnat se en ännu större värdeökning.

Något som också kan ses som en fördel är att där ofta finns roliga aktiviteter förknippade med drycken som whiskyklubbar, provningar och resor, för den som vill nörda ner sig lite extra.

Om man investerar i fat så åldras drycken och blir bättre med tiden. Om man väljer flaskor så dricks hela tiden flaskor av samma sort vilket gör att de som håller på dem får flaskor som blir mer unika och värdefulla med tiden som går.

Kan du mycket om whisky, är intresserad av det och vet hur god whisky ska smaka – låt din passion flöda och förvara dessa dryckesvaror till framtida värdeutveckling.

Även rom, cognac, brandy, gin och andra drycker fungerar på liknande sätt som whisky. Just rom växer i popularitet då många anser att whiskypriserna har stigit för mycket.

Se även: Gör en investeringskalkyl med payoff-metoden

4. Konst

Det finns olika sorters konst, bildkonst är bara ett av dem. Det är ett enormt område. Det finns många olika konstformer. Om du ska bli duktig på konst kan det rekommenderas att du som med allt annat i livet prioriterar och fokuserar på vissa områden.

Det finns många genrer inom bildkonst. Välj ett och bli mästare på området. Då kan du tjäna pengar.

Antikviteter är ett annat område. Samma princip gäller där. Fokusera på viss typ av antikviteter först och bli kunnig inom det området. Antikvitetsmarknaden skulle ta många år av heltidsstudier att lära sig och ändå har du bara lärt dig en liten del. Bli expert på ett visst fält, gärna något du har intresse av.

Studera hur värdeutveckling har sett ut historiskt inom de fält du väljer. Då kan du planera när du i framtiden ska sälja konsten.

En trend vi sett de senaste åren är digital konst. Non-fungible token, NFT, vilket är en typ av kryptoteknik som används vid försäljning av digital konst för att veta vem som är ägaren. Många menar att detta är en bra investering för framtiden, men kritikerna är många och ifrågasätter vem som i framtiden skulle vara intresserade av betala för detta.

Relaterad läsning: Investera i kryptovalutor och onoterade bolag och aktier - tänk på detta

5. Crowdfunding och peer-to-peer lending

Låna ut pengar direkt till företag och projekt, istället för att lägga in dina pengar på banken, som sedan i sin tur lånar ut dina pengar till företag och ”projekt”.

Samma princip som börsen och aktier gäller här. Det gäller att kolla upp företaget, vilka som leder det, affärsplan och möjligheterna för tillväxt. Mellanskillnaden – bankens vinst och administrativa kostnader – hamnar således i din portfölj vid god utdelning. Är du kunnigare än en företagsrådgivare på en bank inom en viss bransch? Satsa på att leta upp rätt företag och projekt inom dessa nätverk, ta steget ut, börja undersöka dem noggrant och bli en investerare själv.

Crowdfunding är en metod för att finansiera projekt eller affärsidéer genom att vända sig till ett stort antal finansiärer. Oftast sker det via Internet. Alltså en form av riskkapital.

Lästips: 12 crowdfunding-sajter du bör känna till

Peer-to-peer lending (P2P) är en metod för individer att låna och låna ut pengar, utan användning av en tjänsteman eller finansinstitut som mellanhand. Peer-to-peer-lån, även kallat person-till-person-lån tar alltså även den bort mellanhanden från processen, men det kräver ofta också mer tid och ansträngning för att minimera riskerna/öka säkerheten.

6. Skog och förnyelsebar energi

Skog har ungefär 4-6 % årlig avkastning. Utifrån ett långsiktigt perspektiv kan därför skog ge bra avkastning. Men inte ur ett kortsiktigt perspektiv.

7. Dig själv

Den kanske viktigaste, bästa och mest lönsamma investeringen du kan göra är att först investera i dig själv! Det handlar om att skaffa dig utbildning och lära dig saker som sällan lärs ut i skolan.

Genom egna fria val väljer du om du vill bli vis som människa och inom vilka områden. Det handlar även om att skaffa dig visdom som affärsman i allmänhet. Generella principer som understödjer dig och driver dig framåt i ditt företagande eller i dina investeringar, som psykologiskt styr dig åt rätt håll, får dig att avväga utifrån väl beprövade modeller och som sätter ditt kritiska tänkande, din slutledningsförmåga och ditt ”kedjeorsaks tänkande” i fullt fokus.

Se exempelvis Brian Tracys tal ”Secrets of self made millionaries”.

Vad investerar du i? Kommentera nedan.

Text av John Knutsson & Patrik Nilsson


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.