Livet har lärt oss att aldrig sluta att förvånas. När du trodde att du visste eller kunde, så händer något i vår omvärld som är helt oförklarligt. Man tror att man behärskar situationen. Man tror att man har mött alla typer av människor. Man tror att man har erfarenheten som krävs. Då öppnar sig det för länge sedan utgångna chokladkinderägget. Du slutar aldrig att förvånas!

Alla runt omkring tystnar, av förväntan, skräck eller enbart av orden. Vad kommer hända nu? 

Du blir ett ögonblick lämnad åt dina egna tankar och känslor. Du hade gärna velat prata med någon, men tystnad är avkrävd. Och tyst blev det, bara dina tankar ekade i din tomma skalle.

Hur kunde jag inte se detta? Hur blev det så här? Din hjärna kan inte sluta att bearbeta olika scenarier. Hjärnan är skapt för att sluta cirkeln och förstå. Då börjar du i stället att fantisera. Tystnadskultur är ett ämne vi sällan talar om. Det blir tyst. Det är lite skamset. Det kan ju vara mig det är fel på?

- Är det jag som inte fattar? 

- Är det jag som inte passar in?

- Är det rent av jag som ÄR problemet?

Tystnadskultur har inverkan på mycket av det som inte fungerar i våra arbetsliv och liv. Bara att man i sitt huvud tror att den finns kommer hämma alla. Tystnadskulturen skapar otrygghet, splittring och i förlängningen ohälsa. Men det är inget man kan lösa själv eller något som en ensam ledare i en verksamhet kan ändra på. Det krävs mycket från många.

Därför är det viktigt att våga tala om det som det annars är tyst om. På jobbet men också i familjen, i föreningen eller på andra platser där människor regelbundet möts.

Handlingar som får förödande konsekvenser för den enskilda individen. 

  • Människor som förminskas och fördummas.
  • Människor som slutar prata om väsentligheter.
  • Människor som börjar bevaka i stället för att bejaka.
  • Människor som tystnar i stället för att tala.

Flyt med istället uppmanar hjärnan! Det kostar mindre energi.

- Kämpa inte emot, säger kroppen. Det blir bra detta med. 

Och hjärtat har ingen talan alls. Men om du hade frågat, vilket svar hade du fått?

Livet har även lärt oss hur makt och ego spökar i oss alla. Vilket kan göra ont för alla andra som kommer i dess väg. Och hur liten människan kan vara djupt därinne. När det gäller mänskliga relationer är det lätt att bli irriterad i stället för nyfiken. Förbannad istället för förundrad. Så sluta aldrig att förundras!

Det värsta är när du tystnar.

Har du också arbetat på en arbetsplats där SNAFU råder? Situation Normal. All Fucked Up.

Där det konstiga blir det normala. 

Där knepiga beteenden från chefer och kollegor accepteras som normala. 

Där rädslan gror och färre säger det man ser. 

Där man helst velat ta megafonen och inlogg till intranätet och skrika: All Fucked Up‼️

Livet har lärt oss att känslan av att inte vara eller kunna något, även kan få den starkaste svag. Överlevare och grundare till logoterapin Viktor Frankl uttrycker det kraftfullt så här i boken Livet måste ha en mening:

"Allt kan tas ifrån en människa, utom en sak, den sista av hennes friheter: att välja sin attityd i varje given situation och omständighet. Att välja sin egen väg."

Orden får ännu mer tyngd när vi vet att Frankl överlevde mången hemskheter i koncentrationslägren under andra världskriget. Sociologi på arbetsplatser och i vänkretsar är komplext. Att lära sig om det mänskliga samspelet är troligen ett livslångt lärande. Det är en rörlig massa som förändrar sig kvickt utifrån vem som är ledare för stunden och vem som för talan eller inte för talan. Båda delarna är lika starka.

Detta är inget man kan lösa själv eller något som ensam ledare i en verksamhet kan ändra på. Det krävs mycket från många. 

Kenth Åkerman
Ledarskapsexpert, föreläsare och författare


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.