Storstäderna hårdast drabbade
Storstadslänen Stockholm, Göteborg och Malmö stod tillsammans för 66 procent av alla byggkonkurser. Enbart i Stockholm inträffade fyra av tio konkurser inom branschen. Johan Deremar som är nationalekonom och prognosansvarig på Byggföretagen pekar på den avstannade bostadsproduktionen som en bidragande orsak:
– Byggmarknaden är räntekänslig. Det märks framförallt när det kommer till den avstannade bostadsproduktionen i storstadslänen, säger Johan Deremar.
Tusentals förlorade sina jobb
Totalt påverkades 5 875 anställda av byggkonkurser under året, vilket också är det högsta antalet sedan 90-talskrisen. Framför allt ökade konkurserna bland företag med fler än 50 anställda, vilket förstärker den ekonomiska och sociala effekten av nedgången.
Regionala skillnader
Trots de dystra siffrorna fanns det län som gick mot strömmen. I Blekinge, Jämtland, Gävleborg, Kalmar och Uppsala län sjönk antalet konkurser jämfört med föregående år. Samtidigt ökade konkurserna procentuellt mest i Norrbotten, Gotland och Västmanland.
Försiktig optimism framåt
Trots den negativa utvecklingen ser Johan Deremar vissa ljuspunkter framåt:
– Genomförda och kommande räntesänkningar kan lätta på trycket för byggmarknaden.
Byggindustrin står nu inför en av sina största utmaningar på flera decennier, och branschen efterlyser både politiska och ekonomiska åtgärder för att vända trenden.