Att någon enstaka gång ha problem med sömnen är ingenting att oroa sig över. Vår hälsa blir inte direkt påverkad av det utan istället tar vi igen det natten efter.

Om du däremot aldrig är riktigt utvilad är det svårt att prestera på en bra nivå. Att sova för lite gör att hjärnan fungerar långsammare, vi blir helt enkelt lite dummare och risken finns att vi fattar dåliga beslut.

Det är också hjärnan som kräver sömn. Dels för att återhämta sig, dels för att bearbeta alla intryck vi har haft under dagen medan kroppen behöver vila. 

De största orsakerna till våra sömnsvårigheter är ängslan och oro. Det är med andra ord oron för morgondagen som förstör vår sömn. Män är mycket bättre än kvinnor på att ”stänga” av när de sover medan kvinnor ligger vakna och grubblar. Störd sömn ökar risken för hjärtinfarkt, diabetes, depression och fetma. Det finns också ett starkt samband mellan störd sömn och utbrändhet. Därför är det viktigt att vi prioriterar vår sömn och i mental träning finns det många verktyg för att skapa vårt ideala sömntillstånd.

1. Inse fakta! De flesta människor behöver sova mellan 7 och 8 timmar men samtidigt är kvaliteten viktigare än kvantiteten. Vi behöver också sova på regelbundna tider oavsett om det är vardag, helg eller semester. Var noga med att få mycket dagsljus på morgonen för det hjälper vår biologiska sömnklocka och gör att vi sover bättre.

2. Sänk din grundspänning! Majoriteten av människor har för hög grundspänning i kroppen vilket bl a leder till värk och trötthet. Det gör att många har svårt att gå ner i varv eftersom de konstant befinner sig på en för hög växel. Detta påverkar i sin tur sömnen negativt. Genom att regelbundet träna muskulär avspänning och mental avslappning förbättrar du också din sömn. Du får också mer energi vilket innebär att du både orkar mer och presterar bättre.

3. Visualisera! Med hjälp av visualisering kan du mentalt förbereda dig att lyckas i en situation som du har framför dig. Det görs i ett avslappnat tillstånd genom att du använder dig av så många sinnen som möjligt för att skapa bilder, tankar och känslor om en bra nattsömn. Eftersom minnet av framtiden lagras i vår hjärna så ska du se dig själv sova gott hela natten. Visualisera också att du är full av energi redan när du stiger ur sängen. 

4. Varva ned! 2 timmar innan du går och lägger dig är det dags att låta hjärnan varva ned. Släpp taget om arbetet, alla måsten och krav du har hemma. Ägna dig istället åt må bra saker. Gör också en grubbel-lista inför natten, en lista med saker som du är orolig över. Lägg sedan listan i hallen eller utanför dörren och där får den ligga tills nästa dag. På morgonen kan du börja grubbla igen om du önskar men listan ska lämnas utanför sovrummet.

5. Kontraster! Hjärnan tycker om kontraster och en bra sömn förutsätter att du är fysiskt och mentalt aktiv under dagen. Det är viktigt att ha en avslappnad attityd till insomningen för ju mer vi anstränger oss att sova desto svårare är det att somna. Gör istället det motsatta och försök att hålla dig vaken så länge som möjligt.

6. Positiv sömnkänsla! Det är viktigt att du har en bra känsla när du somnar in på kvällen. Välj att tänka på något roligt, det kan vara något som har hänt under dagen eller ett minne sedan tidigare. Genom att ha en känsla av glädje när du somnar in tar du med dig den känslan in i sömnen och den påverkar sedan sömnen positivt hela natten.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.

Taggar:

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.