Dessa människor har potential att utvecklas till en bra ledare, en auktoritet inom sitt gebit. För det är skillnad mellan att vara en ledare och att vara en chef. Att vara chef är en position, att vara ledare är en relation. Och denna relation måste skapas på ett undermedvetet stadium där anhängaren kan känna värmen ifrån ledarens passionerade låga. En bra ledare för över sin inneboende eld till sina vapendragare.

Passion föder kunskap

För den som är genuint intresserad och fullständigt övertygad om något och inte kan släppa tanken på ämnet för så mycket som en millisekund kommer också att lära sig allt som är värt att veta om just det. Och i längden är det intelligensen och kunskapen hos ledaren som gör att hon skaffar sig trogna och uppriktiga anhängare.

Al Gore är expert på klimatfrågor, och Muhammad Yunus vet hur man använder sin kreativitet för att skapa ekonomiskt hållbar utveckling för fattiga entreprenörer. Utan sin extraordinära kunskap, den passion som tagit dem till den nivå av vetande som de har, så hade ingen lyssnat till deras röster.  

Fokus på slutmålet

Det räcker dock inte med bara kunskap för att kunna bli en bra ledare. Samtidigt så det är just passionen som skapar kunskap och trovärdighet. Nelson Mandela kämpade hela sitt liv mot segregationen i Sydafrika och lyckades till slut förinta apartheidens fula ansikte, åtminstone ur ett juridiskt perspektiv. Utan sin visdom och empati så hade han aldrig fått samma status.

Nelson har alltid ett svar och visade gång på gång att det inte fanns något i världen som kunde rubba hans övertygelse. Det är ledarskap, att kunna stävja sina anhängare till att arbeta för slutmålet i alla lägen. Att kunna ledsaga sina lärjungar genom den snåriga djungeln av problem och risker och få dem att se sig själva i ett större sammanhang.

Att leda är att lyckas genom andra

Och så har vi då kommunikationsbiten. Ett budskap är ingenting värt om man inte når ut med det, och ingen av de ledare som jag har tagit upp är någon blyg skolpojke. Alla har en superb förmåga att få sina anhängare att lyssna på dem, vare sig det gäller Bono och hans musik eller Martin Luther King Jr med sin förmåga att hålla blixtrande tal.

Jag tror att varje specifik ledare består av en samling odefinierbara komponenter som gör henne till den hon är, och om man rycker loss dessa komponenter ur sitt sammanhang så blir den där unika egenskapen bara en färdighet som personen utövar på ett bra sätt. Därför bör man inte segmentera dessa underbara personers egenskaper i absoluta kategorier utan istället hitta sin egen passion.

Har man en äkta passion så kommer det andra att lösa sig självt om övertygelsen är tillräckligt stark. Ju mer du fokuserar på dig själv och din roll, desto mindre trovärdig blir din passion för det som du vill föra ut. Att leda är att lyckas genom andra. Glöm inte det.

Här är ledarna:

Man kan ha åsikter om deras motiv och gärningar, men en sak är säker. De får människor att engagera sig i deras "kamp".

Bono

Al Gore

Nelson Mandela

Muhammad Yunus

Wangari Maathai

Mahatma Gandhi

Bill Gates

Martin Luther King

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.