När bytte du gardiner på kontoret senast?
Vi är många som har suttit vid våra köksbord och försökt vara produktiva, kreativa och innovativa det senaste året. Men hur bra blir det? Många av oss känner säkert igen sig i att vi behöver både omstart och nystart i våra arbetsmiljöer. För att göra just det. Starta om. Är det inte dags för en klassisk husesyn för att kolla över faciliteterna? Innan vi höjer blicken mot nya höjder. Det vill säga rör oss mot en framgångsrik arbetsmiljö där idéer utvecklas, frodas och så småningom leder till innovationer. Som får Sverige att flyga högre och längre än någonsin.
Hur många somnar i genomsnitt på mötena?
Innan vi funderar på den ultimata innovationsmiljön, alltså en utvecklingsmiljö för produkt och tjänsteutveckling. Låt oss börja med att kika på hygienfaktorerna. Är husgrunden intakt? Hur är det med elementen, är det en lagom temperatur och är luften frisk? Hur är det med ordning och redan och har växterna drabbats av en pandemi? Varför inte börja med hygienfaktorerna när vi tänder upp på kontoret igen. Och göra en klassisk vårstädning och laga det som behöver lagas.
Efter ett års studie av innovationsmiljöer tillsammans med docent Per Frankelius inom ramen för Vinnovas flagg-projekt Agtech 2030 är jag förhoppningsfull. Innovationsmiljöer är inte längre, fulla av sacco-säckar, slipsförbud och skrikande lego-färger. Eller den överbelamrade kontorsmiljön vem som helst skulle bli utbränd av.
En spännande studie
Studien har visat en mängd spännande resultat just inom ämnet innovationsmiljöer. Det vill säga vilka är de bästa förutsättningarna för att idéer ska utvecklas, förfinas och frodas i våra fysiska miljöer. Inspelen är många, bland annat från Silicon Valley, Neurodesignens Isabelle Sjövall plus intervjuer och enkäter.
Trenden är tydlig. Vi är nyfikna på hur människans hjärna fungerar och vi vill ta tillvara på all den kunskap när vi designar högpresterande miljöer.
Studien visar:
1. Det mänskliga mötet föder idéer
På frågan ”när får du dina bästa idéer” är det vanligaste svaren att idéer föds i möten med andra människor. Efter och i möten med människor. Därför är det av högsta vikt att satsa på riktigt bra mötesplatser, både informella och formella platser. Kanske kan man måla det trista kopiatorrummet i en färg som får människor att öppna upp och berätta än mer om sina idéer?
2. Växelverkan
I studien tillfrågades 88 högpresterande entreprenörer och ingenjörer om var man får sina bästa idéer och var man presterar bäst. I svaren blir det är tydligt att det finns en växelverkan. Å ena sidan vill man sitta i ett eget rum och lösa svåra problem. Samtidigt som man en stund senare vill arbeta tillsammans i möten. Men just möjligheten att stänga om sig, verkar absolut kritisk för prestation, utveckling av idéer och trivsel.
3. Miljöombyte och variation ger energi
Vår hjärna är programmerad för att spara energi och därför gör vi samma sak om och om igen. Vi äter samma frukost och tar samma väg till jobbet gång på gång. Detta står i kontrast med att tänka nydanade idéer. Men för att faktiskt tänka utanför ramarna måste vi ”lämna” boxen rent fysisk. Det kan vara att arbeta på olika platser på kontoret eller helt enkelt arbeta på en helt ny plats. Detta har många insett under pandemin, när man växlat mellan kontor, hemma och sommarstugan.
4. Trygghet är helt avgörande enligt Google
Trygghet är en känsla av förtroende för att laget inte kommer skämma ut, avvisa eller straffa någon för nydanande idéer. Denna nyvunna kunskap är både en fråga om gott ledarskap och att inreda på ett sätt där människor känner sig trygga. Det kan man göra genom höga stolsryggar, möblera i kraftposition samt skapa en ombonande miljö med textilier, mattor och växter.
5. Idéerna kommer när vi får lugn och ro
När det tystnar omkring oss och vi känner lugn och ro kommer idéerna. Undvik därför stressande element. Satsa istället på dova kulörer, textilier som ljuddämpar och gör det ombonat. Inkludera ljud som påminner om naturen och inred med växtlighet och vackra saker.
6. Förundran och det vackra gör oss kreativa
När vi tittar på en vacker utsikt, en horisont eller en vacker tavla. Händer det något i kroppen, det frisätts dopamin. Vilket sägs ha en koppling till att det gör oss mer kreativa. Därför inred med vackra ting. Konst, blombuketter, vackra färgkombinationer eller vackra mönster. Och fortsätt att hela tiden förfina miljön för att upprätthålla den som intressant och levande. Lite fågelkvitter i entrén tillsammans med en fin bukett kanske?
Hur skulle du inreda för fler idéer?
När jag föreläser får jag ofta en störtskur av frågor kring hur man inreder mötesrum som inspirerar och hjälper idé-arbete på traven?
Med kunskapen om att idéer föds i möten med andra människor. Är mötesplatser för företagets fortsatta framgång helt avgörande. Satsa stort på bra kommunikationslösningar, flexibel möblering, ljuddämpande och ombonade och väl tilltagna mötesrum. Är det lätt att förklara sin idé och visualisera den. Eller måste alla resa på sig för att jag ska komma fram till whiteboarden?
Budord för ett bra idérum
Trygghet är avgörande för att människor ska våga berätta om sina idéer. Därför rekommenderar jag budord i idérummen.
Så handen på hjärtat, när bytte du gardiner senast?
Väl mött,
Missa inte: 7 tips hur du inreder kontoret så dina medarbetare vill flytta in
Linnéa Stark driver House By Stark AB och har nyligen gjort en stor studie på uppdrag av Vinnova tillsammans med Docent Per Frankelius vid Linköpings universitet. Linnéa fick upp ögonen för innovationsmiljöer vid en studieresa till Silicon Valley. Under resan synades Google, Apple, Spotify med flera i sömmarna.