Vad är preliminärskatt?

Har du anställda ska du registrera dig som arbetsgivare hos Skatteverket. Arbetsgivaravgifter och den preliminärskatt du drar från de anställdas bruttolön ska du redovisa i en skattedeklaration som lämnas till Skatteverket varje månad.

Du ska också till Skatteverket lämna en preliminär inkomstuppgift. Med ledning av den kan Skatteverket utfärda en s.k. F-skattsedel med det belopp du ska betala varje månad.

Arbetsgivaravgiften består i själva verket av flera olika avgifter som ger det grundläggande sociala försäkringsskyddet. För inkomståret 2015 är arbetsgivaravgiften 31,42%. Det finns undantag gällande Nystartsjobb och lägre avgift för ungdomar och äldre

Ansökan om preliminärskatt (F-skatt), registrering för moms och som arbetsgivare sker på blanketten ”Skatt och avgiftsanmälan” som kan beställas från Skatteverkets hemsida. De tillhandahåller även broschyrer som informerar om moms, arbetsgivaravgifter och skatter.

Verksamt.se finns bra information plus en e-tjänst där du registrera dig som arbetsgivare.

Här kan du läsa mer om arbetsgivaravgifter och egenavgifter. Där finns även en bra broschyr om ämnet skatteavdrag och arbetsgivaravgifter. (skatteverkets hemsida)

Här står mer om skattetabeller och preliminärskatt.

Se film om hur du betalar preliminärskatt


0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.