Allmänna arvsfonden har återigen granskats av Riksrevisionen. Rapporten framhäver att fonden, som förvaltar arv från personer utan arvingar eller testamente, har ackumulerat stora summor pengar som inte effektivt fördelas till samhällsnyttiga projekt.

"Vi kommer att byta ordförande för arvsfondsdelegationen", säger socialminister Jakob Forssmed (KD) till Altinget.

Bidragsjägarna som stjäl från de döda

Allmänna arvsfonden har under lång tid varit under luppen där bidragen som betalas ut ifrågasatts. Timbro har bland annat skrivit om problemen med Arvsfonden.

Då Arvsfonden ständigt behöver dela ut pengarna som kommer in finns risken att pengar betalas ut till projekt som inte ligger i linje med stadgarna.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) slog för några år sedan larm om att Arvsfondens pengar använts för att finansiera våldsbejakande och antidemokratiska organisationer.

Vissa "entreprenörer" lever på att söka bidrag från bland annat Arvsfonden

Organisationen Svenska Muslimer för Fred och Rättvisa har också varit en stadig bidragstagare vars medgrundare heter Yasri Khan. Alltså miljöpartisten som vägrade ta kvinnor i hand. Organisationen slutade inte att få bidrag efter skandalen.

Det finns många fler exempel.

Problemen bekräftas av Riksrevisionens granskning

Riksrevisionens granskning bekräftar detta och avslöjar att det finns en hög risk för att fondens medel hamnar hos oseriösa eller direkt kriminella aktörer, inklusive de som är inblandade i ekonomisk brottslighet och penningtvätt. Granskningen, som inkluderat data från Säpo, Polismyndigheten och Finanspolisen, visar på en tydlig koppling mellan bidragsmottagare och misstänkta brottsliga aktiviteter.

Helena Lindberg, riksrevisor, betonar behovet av reform: "Fonden har finansierat många bra projekt, men de nuvarande förhållandena kräver en modernisering av systemet för att säkerställa att medlen används så effektivt och ändamålsenligt som möjligt."

Denna uppmaning till reform markerar ett viktigt steg mot förbättrad transparens och ansvarsskyldighet i förvaltningen av allmänna medel och understryker behovet av stärkta kontroller och balanser i bidragssystemet.

Riksrevisionens rekommendationer i korthet

Riksrevisionen rekommenderar regeringen att påbörja en avveckling av Allmänna arvsfonden samt ta fram en ny ordning för att hantera arven efter avlidna utan arvingar eller testamente.

Detta kommer troligen ta lång tid att genomföra och regeringen bör därför även göra följande:

  • Intensifiera arbetet för att myndigheter i sin bidragsgivning inte gynnar ekonomisk, organiserad och demokratihotande brottslighet. Lagstiftning behövs som reglerar gemensamma demokrativillkor och större möjligheter till informationsutbyte.
  • Se till att register skapas om företrädare för ideella föreningar som får bidrag. Föreningens styrelseledamöter, firmatecknare och revisorer registreras i detta register.
  • Skapa en central databas som omfattar alla tillgängliga statsbidrag till civilsamhället och de organisationer som fått stöd.

Fakta om Allmänna arvsfonden

När riksdagen 1928 beslutade att ta bort kusiner från arvsordningen ökande det antalet arv som saknade arvingar. Dessa arv då den avlidne inte lämnat ett testamente och saknar nära släktingar, skulle pengarna avsättas till en särskild fond, Allmänna arvsfonden. Arven var tänkt att komma kommande generationer till godo där fondens pengar skulle bekosta uppbyggandet av samhällsinstitutioner för barn och unga. Idag ska fonden främja verksamhet av ideell karaktär till förmån för målgrupperna barn, ungdomar, äldre personer och personer med funktionsnedsättning. 2022 hade Allmänna arvsfonden intäkter på 1 160 miljoner kronor varav 780 miljoner kronor betalades ut i bidrag. Fonden hade då ett marknadsvärde 12,3 miljarder kronor.

Ladda ner gratis mall: Skriv testamente


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.