- Företag behöver intraprenörer som hjälper till med att förbättra interna processer. Om man inte följer med och är innovativ, blir man lätt omsprungen eller överkörd säger Tor med stor entusiasm.

Vad brinner du för?

- Jag brinner för marknadsnyttiga uppfinningar och lösningar som kan rädda liv, spara energi parallellt med att de gynnar miljön.

Tor är en otroligt aktiv och mångsidig entreprenör som ständigt har nya projekt igång.

Just nu har han mest fokus på ett nytt företag som heter iRezQ AB. Detta företag är uppbyggt kring en patentsökt app som kan rädda liv i trafiken. Lansering av denna produkt har hans högsta prioritet just nu.

Varför brinner du för innovationer?

- Personligen älskar jag innovationer. De dyker upp hela tiden, varje dag, oavsett vad jag gör för något. Många upplever nog samma sak men jag tar alltid för vana att skriva ner idéer som dyker upp. Så fort tillfället ges, går jag igenom mina idéer, undersöker om de håller. Om uppfinningen är tillräckligt unik, sätter jag igång med att utveckla en lösning som jag försöker skydda via patent eller på annat vis.

Över hela världen så är innovation i fokus fortsätter han. Många länder, organisation, företag med mera försöker vara kreativa och komma fram med nya idéer och produkter. Ibland känns det dock enligt honom som om myndigheter drunknar i byråkrati när de försöker locka fram innovationsanda.

Alla företag kan bli mer innovativa  Om man inte har resurser intern för att köra ständiga innovationsprocesser så bör de hyra in resurser utifrån tillägger han.

Innovationens fördelar

Innovation i företag gör att man enligt Tor får en mer trivsam och dynamisk arbetssituation samtidigt som man har kontroll på sin konkurrensförmåga.

- I det långa loppet minska risken för att bli omkörd eller överkörd. Utan innovation, drabbas ett företag av stagnation och riskerar att köras över eller bli utkonkurrerad.

Vanliga misstag

Deviser som ”vi går bra och det har vi gjort i många år. Det finns inget vi behöver förändra” är enligt Tor ett vanligt misstag företag gör.

- Att man tror att innovation är kopplat till att man måste uppfinna något revolutionärt och banbrytande när vardagsinnovationer, business intelligence, och ständigt förbättrande processer är det viktigaste.

Istället tipsar han  företagen om att lyfta upp innovation på agendan i ledningsgrupper och företagsledningen.

- Se till så att det finns övergripande gränsöverskridande innovation så att inte organisationer drabbas av suboptimeringar på grund av organisationens struktur. Matristänkande inom innovation är viktigt. I stora organisationer är det annars vanligt att saker ”faller mellan stolarna” säger Tor med eftertryck.

Hur kommer innovation att se ut i framtiden tror du?

- I alla företag kommer man ha innovatörer som sitter med i ledningen för företag. Man kommer att hyra in konsulter som hjälper ledningen, styrelsen att få en helikopter-vy över sin verksamhet.

Man kommer att ha behov av att man speglar marknaden från andra perspektiv än vad man inom företag själv kan överblicka.

Avslutningsvis så vill Tor Sjödin ge en viktig uppmaning till alla, både företag och privatpersoner.

- Börja med era kreativa, innovativa processer nu! I morgon kan det vara för sent. Både ni och organisationen kommer att må bättre!

Foto Thea Sjödin

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.