Lösningen på detta menar Groppel och Wiegand är att fokusera på hela individen, på det fysiska, emotionella och andliga planet. De har under flera år testat denna metod och för tillfället används den av Johnson och Johnson, ett gigantiskt läkemedels- och medicinteknikbolag. Metoden hjälper där ledare och anställda att bli mer engagerade, friskare, och effektivare.
Att fokusera på hälsa och välbefinnande på arbetsplatsen har visat sig vara en lönsam affär. Studier visar att fokus på välbefinnande kan minska stress och sjukfrånvaro. Utmaningen är att veta hur man ska gå tillväga utan att vända upp och ner på hela sin vardag.
Groppel och Wiegand har några taktiska och praktiska lösningar som innebär att företaget bör:
- Servera snacks med lågt glukosvärde
- Ge de anställda mini-pauser innan de går in på nästa möte
- Uppmuntra folk att promenera till möten och ta trapporna istället för hissen
- Erbjuda hälsoprogram där man kan lära sig meditation, yoga och olika hälsoprinciper
- Ge de anställda en halv dag ledigt innan de börjar med ett nytt uppdrag
Dessa ändringar är alla en bra att början, men de har inte med alla de delar som krävs. Det kan därför vara bra att komplettera denna teori med Stew Friedmans koncept som fokuserar på totalt ledarskap. Det innebär att man ser på hela människan med arbete, hem, gemenskap och sig själv. Denna teori har med stor framgång hjälpt chefer att förstå sig själva vilket gjort det möjligt för dem att bli bättre ledare. Friedman arbetar här med harmoni, att hitta tillfredställelse i allt man gör i livet.
Den största utmaningen för en ledare och chef är tiden. Företagare och entreprenörer ägnar allt för ofta mer tid åt andra än åt sig själva. De ägnar inte tillräckligt med tid åt att njuta av livet och har inte alltid perspektiv på vad som är viktigt. Det är då Groppels och Wiegands och även Friedmans idéer kommer väl till användning.
För om vi vill uppnå våra mål, bör fördelarna överväga nackdelarna.
Källa: inc.com