Du står i duschen och plötsligt befinner du dig i ett flow av kreativt tänkande som plötsligt får dig att lösa ett problem du har funderat länge på. Varför är det så? 

Svaret ligger i hur hjärnans kapacitet fungerar: vi har en bestämd mängd uppmärksamhet att ge. Denna biologiska gräns är också det som gör att multitasking ofta innebär att uppgifterna blir mindre bra gjorda än om hela vår tankekapacitet hade varit fokuserad på en uppgift i taget.

När du fokuserar på en aktivitet som går på rutin och kräver väldigt lite tankekapacitet, som en dusch eller promenad, jobbar hjärnan på problemlösning undermedvetet. Idéer ruvar i bakgrunden och kan lyftas fram till medvetenhet när möjligheten ges. Duschandet blir en form av meditation och mindfulness eftersom du inte kan fokusera på något annat samtidigt. Nyckeln till sådant flow ligger i att aktiviteten ska vara rutinmässig och i ensamhet.

Dessutom bidrar duschandet med en form av vitt brus som blockerar ut stimulans utifrån. Ljudet från vattnet bidrar med en form av sensorisk deprivation som gör det lättare för tankarna att vandra fritt. 

Har du ett problem där du behöver en ovanligt kreativ lösning kan alltså något så vanligt som en dusch vara något för dig.

Läs mer: Why your best thoughts happen in the shower or when walking

2 kommentarer
2023-04-24 19:18
--Men snälla nån 🙂
0
2023-04-24 11:32
Stämde bra in på mig förr i tiden. Närmast mirakelösa insikter och lösningar inträffade i duschen och på promenaderna. Numera har jag stora problem med att duscha och promenera, all uppmärksamhet går åt till att inte falla så nu är det slut på idéflödet.
0
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.