Detta är absolut inga konstigheter i de flesta företag, de är väl införstådda med att medarbetarna är bland ens mest värdefulla resurser. Deras arbetsvilja, erfarenhet och kunskap är vad som får företaget att gå runt och att utvecklas. Allt annat, lokaler, verktyg, datorer och liknande, är främst till för att skapa förutsättningar för verksamheten och för personalen att kunna omsätta sin kunskap i produkter eller tjänster.

Som företagare känner du säkert igen dig. Katastrofen om några av ens viktigaste anställda säger upp sig är större än om, säg, en maskin skulle gå sönder. Dessutom är det ofta en väldigt kostsam och svår process att hitta rätt personal. Så om en nyckelperson för företaget säger upp sig betyder det att man måste lägga ner mycket tid och pengar på att hitta en ersättare.

Sedan kommer det ta tid för den nyanställda personen att komma upp i samma nivå som den som slutat. Något som också kostar tid och pengar.

Det här håller nog de flesta företagare med om. Hög personalomsättning och en arbetsplats där man inte riktigt trivs är en pengaslukare, och därför måste vi bli bättre på att ta hand om våra anställda, lyssna på deras åsikter och ge dem andningsrum i vardagen. Det ska vara deras arbetsplats och en plats där de har chans att växa som individer och arbetstagare. Man ska vilja gå dit på måndagsmorgonen.

Skapa naturliga mötesplatser

Ett slutet kontorslandskap och sterila miljöer är troligtvis inte optimalt för vår trivsel på en arbetsplats, många tycker dessutom det är ganska omysigt vilket är förståeligt. Försök därför fundera på om det går att skapa utrymmen på arbetsplatsen med en mer ombonad känsla som inbjuder till möten och samtal.

Arbetsmiljön på många arbetsplatser är katastrof

I en intervju publicerad hos Autobar kallade beteendevetaren Per Larsson fikaraster för ”smörjmedel” med anledningen att människor fungerar bättre av att umgås med andra. Istället för att placera kaffemaskinen i ett sterilt kök kan du skapa en liten fikahörna med soffor och annan avslappnad inredning. Att anställda tar en kvart här och där för en kopp kaffe och ett samtal är positivt för alla. Använd dessutom gärna fikautrymmet även till mindre formella möten och genomgångar som inte kräver rekvisita för presentationer eller liknande.

När man trivs på jobbet gör man ett bättre jobb och blir effektivare överlag. De flesta skulle till och med vara villiga att gå ner i lön om de hade ett jobb de längtade efter att gå till, effektivitet är dessutom ofta en av de större faktorerna till dessa diskussioner.

Att ibland samla personalen och göra något som inte är arbetsrelaterat kan vara väldigt nyttigt för motivationen. Människor vill lära känna varandra, mötas i mer informella miljöer och bygga relationer. Först då kan du skapa en arbetsplats och arbetsmiljö där människor verkligen trivs och bryr sig om varandra – en arbetsplats man vill stanna kvar vid och investera sin karriär i. För trots allt är sanningen den att man ofta umgås mer med sina arbetskollegor än många av ens vänner.

Planera återkommande aktiviteter

När företagsledningen eller andra ansvariga planerar vad som ska hända under året är det viktigt att lägga in datum där ni gör saker tillsammans. Det kan vara allt från större aktiviteter inom teambuilding till mindre påkostade händelser för personalen. Men det är bra att lägga fokus på det sistnämnda.

Faktum är att de mindre aktiviteterna, som inte tar upp för mycket tid, kan vara mer uppskattade då människor generellt har fullt upp i sina liv utanför arbetet. Att försöka boka in exempelvis en konferensresa som spänner över flera dagar brukar orsaka problem. Alla kan inte alltid, och att ta de anställdas fritid i anspråk kräver alltid en viss försiktighet.

De mindre aktiviteterna, som har en mer spontan känsla, är ofta bättre i många hänseenden och svetsar samman gruppen minst lika bra som en konferensresa (som av erfarenhet ofta slutar med en eller annan katastrof). Om ni bockar av en eftermiddag för att köra en femkamp, middag eller liknande kommer människor kunna träffas under trevliga former och komma varandra närmre. Det behöver inte vara mer komplicerat än så.

Kombinera gärna nytta med nöje

Det finns med all säkerhet ett aktivitetscenter av något slag i staden där ni håller till. Ring dem och se vad de har att erbjuda. Att äta en bit mat och kanske slå ner några käglor brukar räcka för att svetsa samman gruppen. Skulle ni anordna en större konferens är det såklart dumt att inte blanda upp de jobbrelaterade aktiviteterna med något mer lättsamt, två flugor i en smäll helt enkelt och kostnadseffektivt. En personlig favorit är Ballbreaker i Stockholm där jag flertalet gånger under tidigare anställningar avnjutit konferens kombinerat med bowling. Vill ni hellre tävla om vem som kan fälla flest älgar kan ni göra det och att de förgyller upplevelsen med personal på rullskridskor gör det hela ännu mer festligt.

Kom ihåg att inte se detta som en utgift. Se det istället som en investering. Vi vet att nöjda medarbetare i större utsträckning stannar kvar på sin arbetsplats och arbetar effektivare. Eftersom de motiverade anställda är företagets största tillgång ska du vårda dem väl.

Sedan är det ju kul att ha roligt, det säger sig själv.

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.