12-åriga Miryame Mshati gick i privatskola, spelade basket på fritiden och följde med familjen på utflykter och till gudstjänsten på söndagar, när plötsligt hennes pappa blev mordhotad av terrorister och familjen tvingades fly. I många människors sinnebild runtom i världen är Aleppo “den där krigshärjade staden i nyheter och i filmer” – men för numera 21-åriga Miryame kommer Aleppo alltid att vara hem. 

—  Aleppo har alltid varit i mina tankar från första sekunden jag reste i början av årskurs 9. Jag saknar allt där, speciellt det sociala livet och mina barndomsvänner.  

Kärleken till hemstaden driver Miryame Mshati som nyutbildad filmregissör. Hennes mål är åka till Syrien och skapa filmer baserade på riktiga händelser. 

—  Oavsett hur mycket jag pratar om Aleppo så förstår ingen riktigt. Även med allt som hänt under kriget; alla gator, skolor, och byggnader som blev helt förstörda, så kan ingenting ändra den bild som jag har av Aleppo i mina minnen. Jag har mycket filmmaterial enbart från mig själv, som upplevde en kort period av kriget – tänk hur många berättelser som finns hos de som aldrig lämnade Syrien och som levt där under hela krigsperioden.

Syrien inspirerade även Agatha Christie

Den brittiska författarinnan Agatha Christie, som ståtar med ett antal bragder i Guinness World Records, bland annat med 2 miljarder sålda böcker, hämtade också sin inspiration från Syrien. 

Agatha Christie spenderade flera månader varje år där med sin andra make, arkeologen Max Mallowan, hjälpte honom vid forskningen runt världshistoriska antika platser och investerade resten av tiden till att skriva deckare med det exotiska området som bakgrund.

Utöver vardagsbiografin “Come, Tell Me How You Live” (utgiven 1946), som handlar om Agatha Christies tid i Syrien och besvarar de ständiga frågor som hon fick av nyfikna västerlänningar, så skrev hon även skönlitteratur som fick sin inspiration därifrån och som blev några av hennes populäraste deckarromaner: Mordet på Orientexpressen (1934), Mord i Mesopotamien (1936), Döden på Nilen (1937), Döden till mötes (1938), samt Slutet blir döden (1945).

I de flesta av dessa är detektiven Hercules Poirot huvudpersonen, som befinner sig i området. Romanerna gjorde Agatha Christie till världens genom tiderna mest översatta författare (7.236 gånger, närmare bestämt) och berättelserna omvandlades även till radio, TV-serier och drygt 30 filmer. 

Miryames väg till Sverige-baserad filmskapare

Även Miryame Mshatis liv har inneburit en del resande, om än i motsatt geografisk riktning från Agatha Christies – från Mellanöstern till Väst. Miryame bor numera – efter en tids pendlande mellan Syrien, Italien och Sverige – alltsedan cirka 5 år i Stockholm. 

Vägen till att bli utbildad regissör i Sverige var inte självklar. Miryame gick under en period i skola i Italien, där hon omgående kastades i en vanlig klass och förväntades lära sig både ämnena och fånga upp italienska samtidigt. På något märkligt sätt klarade hon det och behärskar idag 5 språk: italienska, arabiska, engelska, franska och svenska. 

Franska och engelska började Miryame Mshati studera redan i grundskolan i Syrien. Italienska lärde hon sig genom att lyssna på skolkamraterna, vara uppmärksam i vardagen och öva. Svenska satsade hon mycket målmedvetet, intensivt och disciplinerat på. Det är anledningen bakom att hon förvånansvärt utmärkt, efter så relativt kort tid, både förstår svenska obehindrat och talar flytande.

Miryames huvudintresse var i 10 års tid basket, vilket hon började med i Syrien och sedermera fortsatte med i Sollentuna-laget Tureberg. Hon har parallellt alltid gillat att ta bilder på fritiden och varit nyfiken på hur man skapar filmer men hade aldrig tänkt på att plugga det förrän en familjevän i Sverige rekommenderade estetik & media som gymnasieinriktning. I gymnasiet upptäckte hon sin talang och särskilt regissörsyrket lockade mer och mer. 

I ryggsäcken hade Miryame redan en barndomstid som scout, vilket lämpar sig för den breda projektledarroll med mycket ansvar som regissörsyrket inrymmer.

—  I scouterna lärde jag mig hur man blir ansvarig över sina beslut, blir en bra ledare, hjälper andra och lever ett liv fullt av äventyr. 

Rötter i Kristendomens vagga

Trots att temat för intervjun inte får plats med oerhört komplexa ämnen såsom religion smyger det sig in några frågor med anledning av att Mellanöstern faktiskt är kristendomens vagga och att flera av Bibelns berättelser utspelar sig just i Syrien. Här kallade sig de första människorna i världen kristna. Här, i Damaskus, omvände sig romaren Saul från att ha förföljt de kristna och blev aposteln Paulus (Apg 9:11). Det var också här som flera hundra kyrkor och kloster byggdes efter att den romerske kejsaren Konstantin den store år 313 legaliserade kristendomen och utropade sin levantinska provins till heligt land. Svenska Kyrkan har skrivit: "Det är förvånande för en västerländsk besökare hur många kyrkor och katedraler som fanns samlade i Aleppos gamla kvarter och inte minst i närbelägna Jdaide." Man tänder ljus, man ber framför en madonnabild, man deltar i körsång, lyssnar på predikan eller vandrar runt i kyrkan. 

Miryame bekräftar detta starka inflytande i hennes identitet.  

—  Religionen var en viktig del i mitt liv sedan jag var liten, att gå på kyrkan varje söndag var en tradition. Efteråt brukade vi äta hos min farmor. 

Familjen och familjesammanhållning i synnerhet är en stolthet som Miryame har många kära barndomsminnen av. 

—  Vi hade många gemensamma aktiviteter som vi gjorde som en familj.  Ibland åkte jag och min bror med pappa och hjälpte honom på jobbet. På somrarna brukade vi åka till simhallen med kompisar eller familjen. 

Handlingsmänniska

Miryame har, en aning förvånande, inga idoler eller förebilder bland de etablerade filmregissörerna, när man kanske skulle kunna förvänta sig lite intellektuell “name-dropping” såsom ‘Coppola’, ‘Spielberg’, ‘Nolan’  eller ‘Bigelow’. Anledningen är att hon är praktiskt lagd och föredrar att göra, inte prata. Efter gymnasiet fortsatte hon på yrkeshögskolan Kulturama och lärde sig tillräckligt om det hon behövde för att skapa film. 

Viral på TikTok

Miryame är förresten (även om hon kanske inte ser sig själv som det) en ‘Tiktok original’, som har varit på appen i princip alltsedan starten för många år sedan. Vid tidpunkten för den här artikelns publicering noterar vi att Miryame Mshatis mest virala inlägg hittills på Tiktok (från den 5/12 2020) har över 1,3 miljoner visningar, 190.000 likes, 4.700 kommentarer och 6.100 delningar.  

Tiktok är dock för Miryame en kombination av dels hobby, dels en PR- och nätverkskanal. Människor som ser Miryame Mshati på bild kommenterar att hon kan vara en skådespelerska, kanske i samma Disney-genre som populära Selena Gomez. När vi möts för intervjun första gången i Kungsträdgården i Stockholm, utstrålar hon, utan att försöka, känslan av att vara en modell i musikvideo eller att komma från en plåtning med ungdomstidningen Seventeen Magazine.  Men hon trivs bäst bakom kameran istället, att i egenskap av regissör ta ansvar för att punktligt samordna specialister och scheman, förverkliga visioner och genomföra filmprojekt. 

Flera delmål till drömmen

Miryame Mshati har hittills regisserat flera kortfilmer, bland andra: “A Special Day” (2020), “Det Inre” (2020) och “Den Första Måndagen i Månaden” (2019).  Hon vann två priser i somras på Domun Short Filmfestival 2020 i Algeriet. I somras spelade hon även in en informationsfilm för Alvik Basket. Och nu närmast, i början av 2021, filmar hon en serie reklamfilmer till en skönhetsklinik.

För en utomstående betraktare verkar slutmålet för Miryame Mshatis karriär vara att skapa filmer i samma samhällskommentar-genre som Jeff Skolls filmbolag Participant Media och regissören Steven Soderbergh. Det vill säga inte rena sagor, eller deckarromaner som Agatha Christie, utan socialrealistiska, verklighetsförankrade berättelser.     

—  Jag har flera små mål som leder mig till min största dröm. För mig handlar att bli regissör inte om pengar eller berömmelse utan det handlar om att inspirera och berätta historier runt världen som är gömda och väntar på någon att visa upp dem till hela världen. Var finns en bättre plats att börja än mitt hemland Syrien?

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.