På 1800-talet infestererades Dehli av kobror. De brittiska myndigheterna som då styrde Indien beslöt att erbjuda en kontant belöning för varje död kobra. Problemen minskade kortvarigt men sen inträffade något som ingen hade förutsett. De listiga indierna började avla fram kobror som de senare kunde döda och lösa in mot pengar. Britterna upptäckte till slut planen och avslutade incitamentet. Då uppfödarna inte längre hade någon nytta av ormarna, släppte de ut dem på Delhis gator och problemet blev ännu värre. Så lyder berättelsen i alla fall.

Den tyske ekonomen Horst Siebert myntade först termen "kobraeffekten" i sin bok från 2001 med samma namn. Kobraeffekten används idag i många olika sammanhang för att förklara misslyckade incitament och peka på lösningar som slutar med att göra problemet ännu värre.

The most terrifying words in the English language are: I'm from the government and I'm here to help. - Ronald Reagan

När goda intentioner skapar problem

Idag har vi politiker som ska skapa ett bättre samhälle genom att lösa problemen, problem som de inte sällan själva varit med och skapat. Säkert inte medvetet, men som kobraeffekten tydligt visar så uppstår det lätt nya oväntade problem när politiker ska hjälpa till.

Som när man tar en medicin som tillfälligt lindrar för att sen få biverkningar som kräver fler nya mediciner.

Och något krav på ansvar finns knappt heller.

Hur kommer vi ur den här situationen?

Det är svårt att föreställa sig ett mer dumt eller farligt sätt att fatta beslut än att lägga dessa beslut i händerna på personer som inte betalar något pris för att ha fel. - Thomas Sowell

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.