Men först och främst.

Vad är en bisyssla?

En bisyssla är en sekundär verksamhet eller ett jobb som en person driver parallellt med sin huvudsakliga anställning eller sysselsättning. Själva kärnan i vad som skiljer en bisyssla från ett huvudjobb är att den oftast bedrivs på deltid och inte utgör den primära inkomstkällan.

Varför en bisyssla?

Många starta företag som bisyssla för att utforska personliga intressen, en passion eller för att tjäna extra pengar utöver sin huvudinkomst. Bisysslor kan variera i omfattning och inriktning, från frilansarbete och konsultverksamhet till e-handel eller att utveckla och sälja egna produkter.

Den stora fördelen med att starta upp något vid sidan om den vanliga inkomsten är att den ekonomiska tryggheten finns kvar.

Skillnad på bisyssla och hobbyverksamhet?

En bisyssla är snarlikt en hobbyverksamhet, men syftet med en hobbyverksamhet är inte att den ska gå med vinst utan att intäkterna främst ska täcka utgifterna.

Bisyssla och hobbyverksamhet kan man driva utan ett registrerat företag så länge omsättningen inte är för hög. Exakt hur regler om hobbyverksamhet fungerar kan du läsa om här på Skatteverket.

Här är 10 tips för att komma igång med din bisyssla:

1. Identifiera din passion eller expertis

Om du redan vet vad du vill börja som bisyssla kan du hoppa över denna punkt. Om inte, tänk på vad du brinner för eller vad du är riktigt bra på. Din bisyssla bör inte huvudsakligen vara en inkomstkälla utan även något du tycker är kul och givande. På så vis blir det roligt och enklare att över tid bygga upp något med möjlighet att bli en huvudinkomst.

2. Gör en marknadsundersökning

Förstå din potentiella marknad. Finns det en efterfrågan på det du erbjuder? Vem är din målgrupp? En noggrann marknadsundersökning kan hjälpa dig att slipa till din affärsidé. Mer om hur du gör en marknadsundersökning.

3. Starta i liten skala

Börja med en liten investering av både tid och pengar. Detta minskar risken och låter dig testa din idé innan du satsar fullt ut. Testa, utvärdera, utveckla, läs på.

4. Sätt upp tydliga mål

Vad vill du uppnå med din bisyssla? Sätt upp konkreta, mätbara mål så att du kan spåra din framgång och justera din strategi efter behov. En målsättning ökar också chanserna att få bisysslan att växa.

5. Skapa en affärsplan

Även en enkel affärsplan kan hjälpa dig att strukturera din verksamhet och planera för framtiden. Planen blir också som en målsättning och skulle du vilja ta nästa kliv den viktig för att kunna locka till dig eventuella investerare, samarbets- och affärspartners.

6. Hantera din tid effektivt

Balansera ditt huvudjobb, personliga liv, och din bisyssla. Att lära dig att hantera din tid effektivt är nyckeln för att inte bli utbränd. Har du dessutom familj eller sambo kan det vara svårt att hinna med allt om man inte planerar tiden och håller sig till sin plan. När ett jobb eller en bisyssla känns roligt och inspirerande att utföra springer tiden iväg snabbt.

7. Bygg ett varumärke

Ditt varumärke hjälper dig att sticka ut från mängden. Tänk på din branding – allt från logotyp till webbplatsdesign och sociala medier-profil kan påverka hur potentiella kunder ser på dig. Ditt personliga varumärke är minst lika viktigt. Företag och kunder vill handla av och göra affärer med personer de tycker om.

8. Nätverka

Skapa kontakter både online och offline. Nätverk kan öppna dörrar till nya möjligheter, samarbeten och kunder. Troligen finns det lokala affärsnätverk där du bor eller i närheten. Kommunen kan till exempel anordna sådana träffar.

9. Be om feedback och va lyhörd

Var öppen för kritik och lär dig från den feedback du får. Anpassa ditt erbjudande baserat på konstruktiv kritik för att bättre möta dina kunders behov.

10. Var uthållig

Varje nytt företag möter utmaningar. Det är viktigt att inte ge upp vid det första tecknet på motgång. Lär dig av misslyckanden och fortsätt framåt med din vision. När företagare själva får ranka vilken egenskap de anser är viktigast så hamnar uthållighet högst upp.

Kom ihåg att framgång sällan kommer över en natt. Att starta en bisyssla kräver tålamod, engagemang och en vilja att lära sig och anpassa sig. Lycka till!


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.

Taggar:

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.