Den senaste tiden har det varit stora diskussioner om Sheryl Sandberg som är operativ chef på Facebook. Anledningen är att det nu efter flera år kommit fram att hon går hem från jobbet klockan 17:30 för att umgås med sina barn. Det är ganska galet att hon känt att hon varit tvungen att dölja detta under så lång tid då upprepad forskningen visar att man inte bör arbeta mer än 40 timmar i veckan.

Redan i början av 1900-talet gjorde Ford Motors ett dussintals tester för att ta reda på den optimala arbetstiden för hög produktivitet. De fann att 40 timmar i veckan är optimalt och att om man lägger till 20 timmar i veckan så ökas produktiviteten under 3-4 veckor för att sedan ge en negativ effekt.

Även om testerna gjordes för 100 år sedan så går de fortfarande att applicera på dagens kontorsarbete. Man kan även nu se att den som arbetar 40 timmar i veckan får mer gjort än den som arbetar 60 timmar i veckan. De som arbetar fler timmar kanske tror att de gjort ett bra jobb men ofta behöver det som gjorts under de extra timmarna kollas över eller helt göras om.

Resultat av Utbrändhet

Studier visar även att människor som under lång tid arbetar mer än 40 timmar i veckan blir utbrända och får stora personliga problem som kommer i vägen för produktiviteten. Detta kan även leda till att en grupp som tillsammans arbetar många timmar i veckan inte åstadkommer någonting på grund av de personliga problem som uppkommer av arbetet.

Förespråkare av långa arbetsveckor menar däremot på att länder med längre genomsnittliga arbetsveckor såsom Thailand, Korea och Pakistan blir mer konkurrenskraftiga.

Europas förbud mot 50-timmars veckor

I sex av de tio mest konkurrenskraftiga länderna i världen; Sverige, Finland, Tyskland, Nederländerna, Danmark och Storbritannien är det olagligt att kräva mer än 48 timmars veckor. Vilket visar på att kortare arbetsveckor ger större konkurrenskraft. Som jämförelse är det inte ovanligt att arbeta upp till 70 timmar i veckan i många delar av USA.

Med andra ord ska ingen behöva skämmas över att de går hem klockan 17:30. I själva verket borde de som arbeta mer skämmas då de förmodligen bidrar till större ineffektivitet i arbetet.

Källa: inc.com

1 kommentarer
2012-05-11 10:20
Man kan naturligtvis med stor framgång arbeta mer än 40 timmar per vecka. Fords o. andras exempel visar bara att det är det enahanda arbetet som är skadligt.

40 timmar kontorsarbete kan med fördel kombineras med ett antal timmar avlönat trädgårds- eller snickeri- eller annat fysiskt arbete. Det är rentav nyttigt och bra mycket bättre än att rusa runt på joggingbanor eller slita i gymhallar.
Prova med lite vedhuggning om eftermiddagarna så märker du att du tänker klarare på kontorsjobbet. Konstnärligt arbete som i sina bästa stunder kan kallas intellektuell verksamhet mår mycket bra av fysisk arbete mellan varven.
Se mer...
0
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.