Redan i början av 1900-talet gjorde Ford Motors ett dussintals tester för att ta reda på den optimala arbetstiden för hög produktivitet. De fann att 40 timmar i veckan är optimalt och att om man lägger till 20 timmar i veckan så ökas produktiviteten under 3-4 veckor för att sedan ge en negativ effekt.
Även om testerna gjordes för 100 år sedan så går de fortfarande att applicera på dagens kontorsarbete. Man kan även nu se att den som arbetar 40 timmar i veckan får mer gjort än den som arbetar 60 timmar i veckan. De som arbetar fler timmar kanske tror att de gjort ett bra jobb men ofta behöver det som gjorts under de extra timmarna kollas över eller helt göras om.
Resultat av Utbrändhet
Studier visar även att människor som under lång tid arbetar mer än 40 timmar i veckan blir utbrända och får stora personliga problem som kommer i vägen för produktiviteten. Detta kan även leda till att en grupp som tillsammans arbetar många timmar i veckan inte åstadkommer någonting på grund av de personliga problem som uppkommer av arbetet.
Förespråkare av långa arbetsveckor menar däremot på att länder med längre genomsnittliga arbetsveckor såsom Thailand, Korea och Pakistan blir mer konkurrenskraftiga.
Europas förbud mot 50-timmars veckor
I sex av de tio mest konkurrenskraftiga länderna i världen; Sverige, Finland, Tyskland, Nederländerna, Danmark och Storbritannien är det olagligt att kräva mer än 48 timmars veckor. Vilket visar på att kortare arbetsveckor ger större konkurrenskraft. Som jämförelse är det inte ovanligt att arbeta upp till 70 timmar i veckan i många delar av USA.
Med andra ord ska ingen behöva skämmas över att de går hem klockan 17:30. I själva verket borde de som arbeta mer skämmas då de förmodligen bidrar till större ineffektivitet i arbetet.
Källa: inc.com