Identifiera orsaken

Det första är att fråga dig själv om du har gjort tillräckligt med efterforskningar om dina kunder och om din produkt och ditt erbjudande. Har du gjort det så borde du inte ha några större problem att komma igång med skrivandet. 

Men det kan finnas andra orsaker.Du kanske har arbetat för länge och helt enkelt är trött. Om så är fallet så ta en promenad, sträck på dig eller vila en stund.

Men orsaken kan vara mer allvarlig. Du kanske är rädd för att misslyckas eller funderar på vad dina arbetskamrater ska säga om ditt brev. Lugn, du kan få bort skrivkrampen relativt enkelt trots din oro.

Ett tips på hur du kommer igång om du har kört fast

Prova att skriva fritt. Tänk på din produkt en stund. Sätt dig sedan vid tangentbordet och knacka ner precis vad som helst i 10-15 minuter. Censurera inte dina tankar. Bara skriv. Läs sedan igenom vad du skrivit. Kolla om du hittar något som du kan använda som rubrik, första mening, PS eller något annat.

Målet med den här övningen är att får ner så mycket ord
, meningar och idéer som möjligt. Bry dig därför inte om vad du har skrivit. Bara skriv så snabbt och mycket du orkar. När du fått ned några lovande idéer på pappret så är du igång och lämnar skrivkrampen bakom dig.

Min personliga hemlighet som eliminerar skrivkramp för alltid

Du har redan fått några tips om hur du ska slippa få skrivkramp. Men jag vill även berätta om metoden som jag själv använder eftersom jag aldrig har några problem med att komma igång.

Dagen börjar med att jag slår på min vita iBook och dubbelklickar på texten som jag arbetar med. Sedan strosar jag ut i köket och häller upp en kopp kaffe. Jag häller i lite mjölk i kaffet och rör om. Sedan rör jag lite till. Nu slår jag mig ner framför datorn igen. Tar fram papper och penna och lägger det på samma ställe varje dag. Som du märker så gör jag inte speciellt mycket än.

Nu plockar jag fram min timer.
En ful grå liten grej som jag köpte på Teknik Magasinet för 99 kr. Jag trycker in 50 minuter. Sedan trycker jag på startknappen.

När jag tryckt på startknappen
kan jag göra vad jag vill. All viljestyrka är försvunnen. Jag kan göra vad jag vill så länge det handlar om brevet och texten som jag håller på med. Jag kan ignorera det. Jag behöver inte röra det. Jag behöver inte titta på det. Men jag kan inte gå ifrån skrivbordet. Allt jag kan göra är att ignorera texten eller göra något med den.

I det här läget försöker jag inte skriva något bra. Jag försöker inte tjäna en miljon kronor. Jag försöker inte göra någonting. Jag har överhuvudtaget inget mål när det gäller texten. Inget alls. Allt jag vet är att jag ska arbeta med texten. Jag har inget ansvar gentemot min kund, texten, läsaren, marknaden, mig själv, min framtid förutom att arbeta.

Så efter en stund blir jag uttråkad. Du kommer ihåg att jag är fast framför datorn i 50 minuter, eller hur? Som sagt, jag blir uttråkad och vad gör jag då? Jo, jag börjar läsa texten! Och den börjar prata med mig: ”Kolla vad fin jag är, hm, vad sägs om att flytta upp mig en bit? Eller ”den här meningen är svårläst, skriv om mig”, eller ”Men titta här, den här meningen kan du ju skriva om till en riktig pangrubrik!”

Okej, vad som händer är att jag börjar komma igång. Och inom fem minuter dansar fingrarna över tangentbordet. Det finns ingen skrivkramp eftersom jag inte gör speciellt mycket och eftersom jag inte har något ansvar eller några skyldigheter förutom att jobba med texten.

Efter 50 minuter börjar timern att skrika.
Det betyder stopp. Jag trycker på stoppknappen även om jag är mitt i en mening. Sedan reser jag mig upp och går ifrån datorn. Nu är det fem minuters rast. Ibland tar jag en ny kopp kaffe, ibland kollar jag på nyheterna, ibland sträcker jag på mig och stretchar lite.  Men under dessa fem minuter är det rast och inget arbete.

Så jobbar jag.
Prova om du vill, det kanske fungerar för dig också. Allt du behöver är en timer för 99 kronor som du som sagt hittar på Teknik Magasinet.

Skälet till att jag arbetar i 50 minuter
är att det är lätt att bli seg i huvudet om man arbetar längre än så. Och seg i huvudet vill du inte vara när du skriver.

Lycka till med skrivandet!

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.