Planera noga din exit från din anställningDu har bestämt dig för att sluta på ditt jobb och jobba heltid med ditt egna företag – Men vad händer nu? Hur ska du tala om det för din chef och när?

Timing är allt

Det är förmodligen inte den bästa idén att slinka in din uppsägning på chefens skrivbord morgonen efter ditt "eureka ögonblick". En hel del förberedelser  och planeringen kommer att behövas för att du ska kunna få igång ditt företag och avsluta din anställning och framförallt klara dig utan din månadslön.

Fortsätter du att tjäna pengar under tiden du planerar ditt företag kan du spara ihop en buffert och då kan du mycket enklare fokusera på att utveckla ditt företag och din affärsidé i stället för att oroa dig över din försörjning.

Mer om hur du starta eget

Tina Jepsson sparade halva sin lön under två år innan hon sa upp sig och började jobba heltid i det egna företaget. På så vis hade hon sitt behov av pengar täckt under det första verksamhetsåret.

Hon tillbringade två år med att undersöka och planera hur hon skulle kunna fasa ut sig själv från sin anställning. ”Jag jobbade ca 30 timmar i veckan med mitt företag och jag sa till min chef att jag var tvungen att antingen börja jobba deltid eller helt enkelt avsluta min anställning. Jag antar att han gick med på detta för att på så vis behålla min kompetens lite längre”

Innan du tar steget fullt ut som egen företagare, se till att förbereda och planera så mycket du bara kan. Du kanske har använt något extra rum för att sälja lite småprylar genom din hemsida eller på Tradera undertiden du var anställd, men ska du kunna leva på ditt företag fullt ut kanske du behöver andra lokaler för att kunna sköta din verksamhet mer seriöst.

Du kan också använda denna tid för att bevisa att din affärsmodell fungerar genom att tex sälja på eBay, tradera eller någon annan form av e-handels försäljning och marknadsföring. Potentiella investerare kommer naturligtvis  att ha mycket mer förtroende för en idé som har testats.
Fråga  också dig själv om den omsättning du förväntar dig är realistisk. Är du allt för optimistisk när du skriver din budget så kan du få stora problem när din sista utbetalning från din anställning är förbrukad.

"Du borde ha minst två eller tre potentiella kunder klara som kan vara början till en inkomstkälla", säger John Lees, författare till boken om hur man ska få ett jobb du kommer att älska.

"Först när du får kunderna att säga "ja" till ditt erbjudande bör du verkligen överväga att ta steget att starta eget”.

Jeremy Martin, en av grundarna  till företaget ”health drinks” säger att han och hans affärspartner Stuart Jeffreys gjorde så mycket arbete som möjligt medan han fortfarande hade en anställning, men till slut måste du göra ditt drag. "Det var definitivt rätt sak att göra", menar Martin.

Han tillägger att om du ”bränner alla broar” när du väl tar steget så kan det hjälpa dig att fokusera. ”Det är förvånansvärt hur mycket hårdare du jobbar och hur mycket mer engagerad du blir på grund av din rädsla för att misslyckas.”

Att berätta för din arbetsgivare

Om ditt företag kommer att konkurrera med företaget du redan jobbar i berättar du förmodligen ingenting förens efter att du sagt upp dig. Om du gör det överhuvudtaget. "Det är bäst att säga så lite som möjligt om du blir en konkurrent”, säger Lees.

Men om du sannolikt kommer att konkurrera med de företag som du arbetar för, måste du kontrollera ditt anställningsavtal noga för konkurrensklausuler, uppsägningstider eller något annat som kan orsaka juridiska problem om du bestämmer dig för att starta eget företag.

Finns det inget hotfullt i ditt avtal och din arbetsgivares största bekymmer är att förlora din kompetens, är det oftast bättre att berätta om dina starta eget planer.

"Tacka din chef för hans eller hennes stöd", säger Lees. Gör klart att du lämnar för helt positiva skäl. Din tidigare arbetsgivare skulle kunna rekommendera er nya affärer, så om möjligt var så tydlig som du kan vara med dina planer.

När Lisa Andersson lämnade sin arbetsgivare att starta sitt företag fick hon fortsätta att jobba ett par dagar i veckan. Detta gjorde att hon kunde överleva under tiden som hon byggde upp sitt företag.

Lärdomen här är att du inte ska bränna dina broar mer än nödvändigt. Du kanske hatar ditt jobb men bit dig i tungan och säg inte ett ”sanningens ord. Det kan löna sig inför framtiden att vara diplomatisk.

Det finns lika många risker som belöningar när du startar igång ditt egna företag. Men planerar du noga hur du successivt ska bryta dig loss från din anställning för att kunna starta ditt egna företag så har du en betydligt större chans att lyckas.

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.