- Inledningen lägger ju grunden för det viktiga du har att säga sen. Viktigast är att få publiken uppmärksam, intresserad och villig att lära sig något. Den behöver inte vara så klassisk som "Hej och välkomna, idag ska vi prata om…", men det är ett koncept som fungerar, säger retorikcoachen Sven Sigling. Viktigast är att du är tydlig, engagerad och får det att flyta på smidigt när du sätter igång.

Svens recept för en lyckad inledning till en presentation eller föreläsning består av tre delar: entré, välkomnande och ämnesbeskrivning.

- Entrén är ju att skapa uppmärksamhet och intresse för att du sätter igång. Välkomnandet handlar om att skapa en energi där du tydliggör din position och tackar publiken för att de kommit och på så sätt få dem välvilligt inställda till din person. Slutligen är ämnesbeskrivningen då du leder publiken in på dagens ämne och upplägg. Du kan även passa på att informera om eventuella pauser och dylikt.

Vad bör man undvika i en inledning?

- Många glömmer vikten av att visa respekt mot sin publik . De har kommit för att lyssna på dig så de är värda det. Försök t.ex se till så att alla hör och ser ordentligt. Är vissa platser sämre kan man påpeka och kompensera för det. Genom att visa att du bryr dig om publiken kan du skapa tillit, en förutsättning för att påverka människor.

Avslutningsvis tipsar Sven om att införa ett lite oväntat och spännande inslag till inledningen:

- Det kan vara en välkänd musiksnutt, ett videoklipp eller något annat som är bekant för publiken och gärna bjuder in till skratt, säger han. Det bör ha en koppling till det du ska prata om så att du kan knyta an till det på ett bra sätt. På så vis skapar du en avslappnad atmosfär där publiken kan känna sig bekväm och blir mer uppmärksam på vad du har att säga.

Tips: Gör succé med en slagfärdig inledning

  1. Var ordentligt förberedd inför ditt föredrag. Se till att inte bara vara påläst utan också lugn och mentalt redo att tala. Det underlättar också om du varit i lokalen innan och känner dig trygg i rummet. Öva inledningen ordentligt så den sitter.
  2. Börja gärna med ett lite annorlunda element, t.ex. lite musik eller att visa ett videoklipp. Välj gärna något med humor: En skrattande och avslappnad publik är mer mottaglig för ditt budskap.
  3. Även om du talar om ett ämne du inte känner särskilt passionerat inför är det viktigt att det ser ut som att du gör det. Fokusera tankarna på något annat som du tycker om och försök överföra den entusiasmen till ditt framförande.
  4. Se till att du utseendemässigt passar in i sammanhanget genom att inte vara för upp- eller nedklädd. Din hållning och kroppsliga framtoning spelar också roll. Försök att utstråla självförtroende i så lång utsträckning du kan.
  5. Många som inte är bekväma med att tala offentligt går in i en spelad roll. Tyvärr märks det ofta tydligt när du är "äkta" och inte. Försök därför att visa ditt genuina engagemang även om du är nervös.
Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.

Taggar:

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.