Nätverkande och kontakter blir allt viktigare i arbetslivet, både för nytta och nöje. Lina Rönndahl tipsar om hur du maximerar dina mingelkunskaper.

- Viktigt att komma ihåg då man är ute och minglar är att man inte bara representerar sig själv utan även företaget man arbetar för, vilket gör det dubbelt så viktigt att göra ett gott intryck, säger Lina.

Lina är marknadskoordinator på Advokatfirman Vinge och en van minglare.

- Jag brukar blanda nischade träffar med bredare mingel, för att få en mix där jag träffar mycket olika människor, berättar hon.

För den som är lite blyg och osäker i rekommenderar Lina att ta med sig någon i vars sällskap man känner sig bekväm.

- Jag har hört många säga att man inte ska gå på mingel med någon man redan känner. De tycker man ska gå själv för att lättare möta nya människor. Jag håller inte med. Det är viktigt att man kan slappna av och ha trevligt när man är på ett mingel annars är det svårt att motivera varför man ska vara där. Om det känns lite motigt och nervöst, dra hellre med en vän och mingla tillsammans inledningsvis. Känns det ok kan ni sedan mingla vidare på varsitt håll efter en stund. Alla som är där kommer få ett mer positivt intryck av dig om du ser ut att ha trevligt, säger hon.

Vad kan man som företagare vinna på att mingla?

- Förutom att träffa folk och knyta nyttiga kontakter så är mingel ett utmärkt sätt att synas som företagare. Det gäller dock att inte vara en vandrande reklamskylt och bara prata om sin produkt eller tjänst: sälj istället på ett subtilt sätt in dig själv genom att vara trevlig, proffsig och minnesvärd. Kom ihåg att också ställa frågor och visa intresse för de du pratar med. Lyssna, inte bara prata!

Hur gör man för att vårda gamla kontakter samtidigt som man skapar nya?

- Ett enkelt, okrystat sätt att hålla kontakten är att föreslå en gemensam lunch. Många är upptagna med jobb, familj och träning. Kan man träffas på lunchen så begär man inte att man ska ses på fritiden eller på arbetstid. Alla behöver äta och man slipper pressen att hitta tid före eller efter jobbet, avslutar Lina.

Tips: Bli en superminglare

  1. Var förberedd! ”Researcha” lite kring eventet, t.ex. vilken målgrupp det vänder sig till och vilka föreläsare som kommer finnas på plats. På så sätt kan du välja det mingel-event som passar dig allra bäst och som du kan få ut mest av.
  2. Utmana dig själv och sätt mål för ditt minglande och vad du vill uppnå med det. Det kan exempelvis handla om att få ett visst antal visitkort med dig hem eller sätta dig bredvid någon som du inte känner. Bli samtidigt inte alltför fixerad vid uppgiften, det är viktigare att våga vara spontan - och ha roligt!
  3. Väl på minglet gäller det att vara tillgänglig. Stå absolut inte och sms:a eller tryck i ett hörn - våga röra dig runt i lokalen, starta konversationer och skapa kontakt!
  4. När du möter någon ny har du knappt en minut på dig att väcka dennes intresse. Ha därför en kort presentation av dig själv förberedd. Du ska inte rabbla den som ett inövat tal, bara på ett snabbt, enkelt och proffsigt sätt presentera vem du är och vad du jobbar med.
  5. Känner du dig trött, stressad eller irriterad - stanna hemma! Att tvinga sig själv till ett mingel och göra ett dåligt intryck därför att man inte känner sig på topp gynnar ingen.
Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.

Taggar:

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.