Sajten bygger från starten 2005 på crowdsourcing, dvs att ni läsare och medlemmar skapar innehållet. Vi betalar alltså inget för texter och tar inte heller betalt. (Förutom i de fall där du vill synas med sponsrat innehåll/annons. Kontakta oss för mer information om det.) Skriver du regelbundet och läsarna gillar det så syns du på fler ställen vid sökningar både på sajten och i sökmotorerna.

Här är några regler och riktlinjer

1. Att ge är att få. Ge av din kunskap till läsarna så är det mer troligt att du blir en omtyckt skribent.

2. Ingen marknadsföring av egna produkter och tjänster är tillåtet.

3. Inga externa länkar till andra sajter är tillåtet om det inte länkas till en relevant sida som hjälper läsaren, till exempel ett blogginlägg eller en nyhet. Länk till en indexsida eller sida med produktinformation eller säljtext tillåts alltså inte.

4. Skapa en profil genom att bli medlem. Från den kan du länka, ladda upp bild, presentation, filmer, taggar, med mera. Vi kopplar sedan denna till dina texter.

5. Att välja taggar från din profil är extra viktigt för att bli sökbar.

6. Profilbilden kan vara en bild på författaren eller en logga.

7. Samtliga av de texter vi publicerar kommer också med i nyhetsbrevet, men vi kan inte garantera vilken plats den får och hur den exponeras.

8. Du väljer själv hur ofta du vill skriva, men vi kan komma överens om en intervall om det passar ditt sätt att arbeta.

9. Antal ord kan variera. En del skriver kortare, fyndiga notiser, medan andra skriver längre texter eller serier. En bra riktlinje kan vara 500–800 ord. Vi vet också att längre texter rankar bättre på sökmotorerna vilket vanligtvis ger fler läsare på sikt.

10. Vi publicerar alla typer av texter så länge de är relevanta för målgruppen och håller en bra nivå. Du kan skriva debattartiklar, nyheter, krönikor, blogginlägg, kunskapsartiklar, intervjua någon, bokrecensioner, punktlistor, etc.

11. Efter att du skickat in din text så granskar vi den, vanligtvis inom 72 timmar. Har vi någon feedback eller förslag på förbättringar återkommer vi via mejl, annars väljer vi ut passande bild och publicerar. Vi publicerar efterhand och använder sällan något schema för publicering.

12. Har du ett intresse för bilder och bildhantering? Då får du gärna välja ut egna bilder, antingen genom att skicka med en sådan eller säga till så mejlar vi bilddatabasen vi använder oss av där du kan välja bild.

13. Vi förbehåller oss rätten att neka en text om vi anser att den inte håller sig inom reglerna eller helt enkelt inte passar in på sajten.

Några skrivtips

Rubrik: Rubriken är viktig, så tänk till en extra gång på den. En vass rubrik kan ge flera hundra procent fler läsare. Men den måste så klart hålla vad den lovar.

Ingress: En bra ingress väcker intresse så läsaren vill fortsätta. Den sammanfattar med några få meningar vad läsaren kan förvänta sig av texten.

Underrubriker: Dessa gör det lättare för ögat att få en överblick vad texten handlar om. De uppskattas även av sökmotorerna.

Låt texten vila: Låt texten vila och ta fram den igen efter 20 minuter eller när det passar. Då kan dina ögon enklare se misstag samtidigt som du kan ha kommit på andra infallsvinklar.

Korrekturläs: Det är lätt att bli hemmablind. Läs texten högt för dig själv eller be någon annan läsa.

Behöver du hjälp? Alla är inte experter på att skriva men kanske ändå besitter stor kunskap inom ett område. Vi på redaktionen hjälper till med rubriksättning och kommer med feedback. Alla tjänar på att texterna håller hög kvalitet.

Fler tips

Taggar:

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.