Entreprenörskap i traditionell bemärkelse brukar oftast förknippas med företagande. För oss är ett personligt entreprenörskap så mycket mer än så, även om det ibland utspelas inom ett företagande. Det handlar främst om den kraft som driver dig framåt, som gör att du tar dig från där du är i dag till dit du vill komma, steg för steg, oavsett vad det gäller.

Personligt entreprenörskap är ett förhållningssätt till livet och allt du gör. Det går ut på att ställa in ditt fokus på möjligheter så att du ser dem när de dyker upp. Det går ut på att ta sig an möjligheterna med kraft, lust, vilja, energi och inspiration. Det är att göra saker, vara handlingskraftig – att verkligen våga ställa den där frågan och vara beredd att möta svaret.

Personligt entreprenörskap handlar om att ta ditt eget ansvar för att skapa det liv du vill leva och vara med och bidra till att skapa den värld du vill leva i.

Personliga passioner

Personligt entreprenörskap är bron mellan tanke och handling. Din förmåga att göra verklighet av dina idéer. Idéer om hur du vill leva ditt liv och om de saker du vill skapa i ditt liv. Att göra saker handlar inte bara om att få vad som helst att hända, utan om att göra de saker du känner för nu i livet. Det som är bra för dig och som samtidigt också är bra för världen. Hitta dina personliga passioner!

Just nu

Passionerna kan vara många, variera över tid och beroende på vilken livssituation du är i just nu. Därför kan du lägga till orden ”just nu” i allt du gör. Dina intressen och passioner är, precis som livet, dynamiska och varierar över tid. Ingenting är statiskt eller neutralt, allting utvecklas och förändras.

Människor gör olika saker under olika perioder i livet. Driver företag ett tag, är anställda en stund, kanske arbetslösa ett tag eller är mångsysslare som driver företag och är anställda samtidigt. Vissa jobbar ideellt för välgörenhetsorganisationer, andra sysslar tillfälligt med olika projekt. Och en del tar en paus i livet, stannar upp och funderar över vad de vill göra härnäst, egentligen.

En bra inställning att ha med sig är att ”just nu gör jag det här”, i framtiden är det kanske någonting annat. Det gör ditt förhållande till din livskarriär lite enklare.

Våga prova, våga misslyckas

Att vara personlig entreprenör handlar också mycket om att våga. Funderar du på att bli brandman? Prova att vara det, i fantasin eller i verkligheten. Fantisera om hur det skulle vara att rädda barn, prinsessor och prinsar från brinnande hus. Eller åk till brandstationen och se vad de egentligen gör (du kanske blir förvånad). Eller så prövar du att elda upp mammas garage så att du får försöka släcka det med trädgårdsslangen.

När du vågar pröva att göra innebär det att det kommer att bli lite knasigt ibland. Mamma kanske blir arg över sitt nerbrunna garage. Du måste lära dig att våga misslyckas. För det är vad som oundvikligen kommer att hända förr eller senare när du testar nya okända saker som du kanske inte riktigt bemästrar än. Det viktiga är hur du förhåller dig till misslyckandet och hur du tolkar det. Se vad du kan lära dig och gå sedan vidare, det går att lära från allt som händer. Även om din mamma kanske inte kommer att ha lika lätt att hitta lärdomar från det som hänt med hennes tidigare vackra garage – eller kanske gör hon det?

Våga lyckas

Att lyckas kan vara känsligt. Medvetet eller omedvetet kan det styra dina tankar till ”Vad ska andra säga? Kommer de fortfarande att tycka om mig om jag förändras? Tänk om de tycker jag blir kaxig?” och så vidare. När du lyckas kan också andra omedvetet uppfatta det som att du bekräftar deras ”misslyckande”, att de inte kommer att vara lika bra eller betyda lika mycket för dig längre. Det kan vara mycket känsligt.

Av ren omtänksamhet kan också andra vilja skydda dig från risken att du ska misslyckas. Genom att inte stödja dig i dina utmaningar försöker de skydda dig från den smärta det kan innebära att misslyckas. De tycker om dig och vill inte se dig möta motgång. Deras snällhet leder i det här fallet dock också till att de inte får uppleva när du lyckas.

Sedan finns så klart även den vanliga traditionella avundsjukan. I Sverige kallas den för Jantelagen. Den säger kortfattat att ”du skall inte tro att du är någon” och finns givetvis i de flesta andra kulturer också.

Uppmaningen är enkel: Skit i vad andra tycker! Det är deras problem, inte ditt. Låt inte fantasier om vad andra skall tänka, tro eller tycka hindra dig. Låt inte andras val att inte utvecklas påverka ditt val att utvecklas. Låt inte andras omtänksamhet eller heller avundsjuka hindra dig från att göra det du vill!

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.

Taggar:

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.