Vad kommer rädslan för att hålla offentliga tal?

Glossofobi heter det, rädslan, eller till och med skräck och fobi, för att tala inför en grupp människor. Ordet kommer från grekiskans glosso som betyder tunga, och fobi som betyder rädsla eller skräck.

Att hålla tal inför folk är en av de vanligaste sociala rädslorna. Det ska inte förväxlas med Agorafobi eller Kenofobi som betyder torgskräck och är rädsla för befolkade offentliga platser.

Ingen vet exakt varför så många upplever en stark ängslan och oro för att hålla tal men det är troligtvis en kombination av tidigare händelser i livet, våra gener och omständigheter i situationen man befinner sig i.

Döden inte lika avskräckande...

I många undersökningar rankas faktiskt rädslan för att tala inför publik som högre än rädslan för döden.

För många håller scenskräcken tillbaka individen från att göra karriär, men även i det privata livet dyker det upp tillställningar som till exempel bröllop och fester där man förväntas ställa sig upp och hålla ett tal som får deltagarna att vika sig av skratt.

Som egen företagare är rädslan det ett hinder när man t ex ska presentera sin produkt för en grupp potentiella kunder, eller pitcha affärsidén för några investerare eller andra intressenter. Att då behärska färdigheterna av att hålla tal är en klar fördel.

Vanliga följder av talarfobin

Flera vanliga symptom när fobin visar sitt ansikte är stamning, svårt att höra, torr i munnen, stel i rygg och nacke, ökad puls, händer och kropp skakar, magen knyter sig, det svartnar, tunnelseende, illamående och darrande svag röst. Ångestpåslagen för talarskräck kan variera och är individuellt, men för den drabbade är det högst verkligt.

Men det finns sätt att bli av med rädslan, eller åtminstone kontrollera den så den inte blir ett hinder.

Följ med här.

24 goda råd för att bota din scenångest och lyckas med talet

1. Organisera dig inför talet

När du tänker igenom materialet du ska utgå från hjälper det dig att slappna av och bli mer lugn. Med tydliga idéer om vad du ska säga och lyfta fram kan det avsevärt minska ångesten. Att ha en spikad inledning och en glasklar avslutning på framförandet anser många är extra viktigt. Då flyter resten på lättare.

2. Öva och förbered dig - noga

Ingenting kan ersätta att du övar inför ditt tal. Skriv ut ett manus med dina viktigaste punkter och öva på det, men läs inte helt innantill. Förbered dig såväl att du kan svara på alla möjliga frågor som ställs. Kunskap föder trygghet.

3. Du duger som du är

Vad händer om min publik avskyr mitt tal? Tänk om de buar? Tänk om de skrattar när jag gör bort mig? Försök att eliminera alla dessa rädslor. De är bara hjärnspöken och det är högst osannolikt att de kommer att inträffa. Publiken är där för att lyssna på dig och kommer att acceptera eventuella misstag.

4. Lägg fokus på stödorden

Försök att hitta en rytm och ett flöde genom att hålla dig till korta meningar, följa ämnet utan att sväva ut och bena av de viktigaste punkterna på din lapp, en efter en. En kort paus innan du börjar på nästa punkt är bra och kan skapa en förväntan på vad du ska säga härnäst.

5. Öva på framträdandet framför spegeln

Öva ditt tal framför spegeln precis som om du talar direkt till någon.

Var uppmärksam på:

  • Dina ansiktsuttryck
  • Dina gester
  • Dina kroppsrörelser
  • Hur välkomnande du verkar

När du har lugna rörelser kommer du upplevas som mer välkomnande för din publik.

6. Spela in dig själv och lära känna din röst

Spela in ditt tal på telefonen eller ännu bättre en videokamera, när du övar på att hålla föredraget. Sen lyssnar du eller tittar på det och gör anteckningar om hur du skulle kunna göra det bättre. Vissa människor tycker inte om att lyssna till ljudet av sin röst. Känner du så är det viktigt att du lyssnar mer och vänjer dig vid din egen röst och stil.

Inspiration: Film med världen bästa tal 2014 (Fundera på varför detta blev utnämnt till årets tal.)

7. Tänk på din andning

När du fokuserar på din andning får din röst mer resonans och du slappnar av. Andas lugnt och fokusera på att få in en rytm. Djupa andetag skapar lugn.

8. Öva ännu mer

Hur tränar man bäst sina kommunikationsfärdigheter och förmågan att hålla offentliga tal? För att citera Elbert Hubbard – ”Det enda sättet att lära sig tala är att tala och tala, och tala och tala, och tala och tala.

9. Håll talet till någon du känner

Det finns massor av människor du kan öva på. Vänner, grannen, kollegan, föräldrarna, sambon, katten. Var noga med att tala om för personen att vara helt ärlig i sin kritik.

Att träna direkt inför en annan person kommer att hjälpa dig att slappna av och ger dig erfarenhet av att få feedback från andra. Om de har frågor om ditt framförande är det troligt att publiken kommer att ha samma frågor.

10. Gå med i en grupp med samma utmaning

Hitta en bra coach eller mentor som hjälper till att lösa upp de mentala blockeringarna. Det finns många grupper som du kan gå med i. Toastmasters är ideell organisation som hjälper människor att komma över sin rädsla genom att låta dem öva på olika ämnen om och om igen.

11. Kör ett lätt träningspass

Att köra ett lätt pass med fysisk aktivitet innan en presentation kan få blodet att cirkulera vilket skickar syre till hjärnan. Ta en promenad innan ditt framförande eller gör något annat som passar dig.

12. Powerpoint kan vara riktigt bra – eller riktigt dåligt

Ibland kan en Powerpoint vara din bästa vän. Den kan hjälpa dig om du tappar tråden, hålla din publik engagerad och ge människor ett bra underlag att ta anteckningar från.

Men håll din powerpointpresentation enkel, med lättläst text och gärna punktlistor och bilder, annars skapar den bara mer förvirring.

13. Warren Buffett tränade bort sin ångest

Warren Buffett nämner ofta beslutet han tog för att träna bort sin rädsla för att tala inför publik som ett av de viktigaste stegen i hans karriär. Trots sin rädsla tvingade han sig att prata inför folk, lärde sig hur och övade på dessa kunskaper, om och om igen.

Mer från Warren Buffett: 5 tips för introverta talare

14. Drick varmt eller rumstempererat vatten

Du kan även pressa lite citronsaft i vattnet vilket kan mjuka upp strupen. Undvik söta drycker innan du talar. Dessa kan torka ut munnen och göra det svårare att prata.

15. Välj ett ämne som du verkligen bryr sig om

Nu är inte alltid detta möjligt, men i de fall du kan välja – välj ett ämne som:

  • Har påverkat dig starkt
  • Du vill dela med andra
  • Du känner att andra kan dra nytta av då du har värdefulla kunskaper
  • Du kan tala om från hjärtat

När du talar om något du passionerat bryr dig om kommer du att vara mer bekväm på scenen.

16. Fokus på innehåll, inte publiken

Fokusera på att leverera ditt material på bästa möjliga sätt. Oroa dig inte för publikens reaktioner.

17. Koppla av

Lättare sagt än gjort tänker du? Här finns några bra övningar: 3 tips på hur du kan vända stress till lugn

18. Överdriv inte publikens reaktioner

Det kommer alltid att vara någon i publiken som tar upp sin telefon eller gäspar. Vissa människor är uttråkade eller trötta och dessa publikreaktioner behöver inte ha något med dig att göra.

19. Undvik att prata för snabbt

Att prata snabbt under ett tal stör ditt andningsmönster. Om du pratar för snabbt kommer du att andas mindre och andnöd kommer lättare att göra dig panikslagen. Öva på att tala saktare, och du kommer automatiskt att bli mycket mer lugn och avslappnad. Att tala sakta inger dessutom förtroende där de som lyssnar tar till sig budskapet bättre. Det har vissa politiker anammat, möjligen på gränsen till överdrift. 

20. Dra nytta av energin från din nervositet

Lär dig att kanalisera din nervösa energi till positiv energi. Att vara nervös skapar adrenalin och den kan du använda för att ge en energifylld presentation. Många duktiga talare anser att nervositeten till och med är nödvändig för att lyckas väl på scenen.

21. Gör vad som krävs

Ta ett beslut om att du vill lära dig att tala inför publik och var villig att göra det som krävs. Det tar tid att lära sig nya saker men många kan intyga vikten av att utmana och bli av med denna rädsla.

22. Meditera några minuter om dagen

Meditation kan rensa huvudet från negativa tankar.

Missa inte: Därför ska du meditera – 9 ”varför” du ska börja idag

23. Var stolt över dig själv

Du är din egen starkaste kritiker. När du är klar med ett tal eller levererat en presentation, ge dig själv en klapp på axeln. Du övervann dina rädslor - du gjorde det. Det kunde alltid gått bättre men du tog i alla fall ett stort kliv i rätt riktning. Känn dig stolt över det.

24. Staka ut en plan för att förbättra ditt nästa framförande

Övning ger färdighet.

Missa inte: Om presentationsångest och sex tips om talarträning

Hur övervann du din rädsla för att tala inför publik? Lämna ett meddelande i kommentarerna och dela inlägget med dina vänner så fler får ta del av detta.

Tipsen kommer från Brian Tracy.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
1 kommentarer
2015-08-08 09:57
Några bra punkter här.
Nu ska jag dela med mig om mina åsikter.

Välj ett ämne som du bryr dig om och brinner för.
Du måste kunna det du pratar om helst genom livserfarenhet också, då blir det "verkligt" . Då kan du väva in de i historier från dig och ditt liv som gör att lyssnarna blir mer intresserad. Och det handlar inte bara om att stå där uppe och snacka om ditt liv, ha en historia och knyt ihop den med en "läxa/poäng" som handlar om ämnet.

Var dig själv, om du pratar snabbt så får du bara försöka lugna ner det lite.
Men ta inte bort de, säg bara i början av föreläsningen .
Jag blir ibland väldigt exalterad när jag pratar om det här och då börjar jag prata snabbare men jag ska göra mitt bästa för att inte prata allt för snabbt.
Om de går för fort, säg till. räck upp en hand . då vet jag.

Om någon tar upp telefonen i publiken kan du ifrågasätta dem om cyber space är viktigare än det här då kan du be dem lämna rummet ( OM DEM INTE SPELAR IN DIG).

Ta reda på så mycket som möjligt om din publik innan.
För att göra det ännu mer intressant för publiken fråga innan du börjar om det är några specifika frågor de vill ha svar på och väv in de i föreläsningen.

Säg även att du hemsk gärna tar emot öppna frågor under föreläsningen för att göra de mer spännande och intressant för publiken.

Tråden finns där i din föreläsningen och den har du att följa samtidigt. ibland spårar det ut och de är okej, det är bara plocka upp tråden igen.

En textat powerpoint kan vara de tråkigaste att titta på, ha bilder, bilder från ditt liv , små korta snabba "punch" lines som du verkligen vill att de ska ta in.

Tack för en bra artikel!
Se mer...
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.