De flesta människor skriver snabbare på tangentbordet än för hand: "Det är en praktisk färdighet som gör mig mycket mer produktiv, men grejen är att jag inte minns mycket av det jag skrev”, skriver Jeff Haden i Inc. Magazine. Han menar att tangentbordstryckandet generellt sett är en monoton tämligen tanklös färdighet.

Handskrivning aktiverar hjärnan - minnet och perceptionen förbättras

En vetenskaplig studie från 2014 bekräftar att handskrivna anteckningar leder till bättre minne och förståelse. Faktum är att det är stimulerande för lärandet att bearbeta information och omformulera den med egna ord. Du kommer ihåg vad du hör längre tid när du måste tänka och sätta egna ord på det istället för att skriva mekaniskt.

En nyligen publicerad studie fann också att hjärnans minnesbyggande områden inte tycks stimuleras när du skriver på tangentbordet. Det är mer sensoriskt att skriva för hand och ju mer dina sinnen är engagerade desto mer aktiveras din hjärna.

Dagboksskrivande kan leda till framgång

Forskarna i studien menar att “de som antecknar för hand dagdrömde mindre och visade ett överlägset bevarande av innehåll”.

Kanske är det ingen slump att framgångsrika personer som Richard Branson och Elon Musk har skrivit dagbok sedan unga år - för att återge sina tankar och fortsätta fokusera på sina mål.

Skriv ner saker och slipp oro - hjärnan är inget arkiv

Ytterligare en studie publicerad i Journal of Experimental Psychology kom fram till att du somnar lättare genom att avsätta fem minuter innan läggdags till att skriva listor - saker du inte vill glömma eller idéer du kanske vill följa upp, men även saker som du har slutfört.

Att sortera tankarna i huvudet och få dem fastpräntade på papper betyder att du inte behöver oroa dig över om du kommer att minnas dem imorgon. Huvudet är helt enkelt inte till för att arkivera saker.

Win win på fem minuter - en att-göra-lista stärker minnet och främjar sömnen

Det är några få saker du behöver tänka på för att få bättre minnesförmåga och snabbare sömn: För det första ska du skriva ner saker för hand som du vill komma ihåg. Vill du komma ihåg uppgifter? Då ska du undvara fem minuter innan sovdags till att handskriva morgondagens att-göra-lista. Inte minst slår du två flugor i en smäll eftersom du förhoppningsvis somnar snabbare.

Missa inte: Maximera din effektivitet med 80/20 regeln (paretos princip)


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.