En webbundersökning som Foretagande.se har genomfört visar att svenska företagare föredrar Sverigedemokraternas företagspolitik. I alla fall mot bakgrund av hur företagspolitiken beskrivs av företrädare från respektive parti. Socialdemokraternas företagspolitik, som endast får 3,4 procent av rösterna, är bland de partier som hamnar sämst.

Foretagande.se har under vintern 2015/2016 publicerat en artikelserie där redaktionen har granskat varje riksdagspartis företagspolitik. Artiklarna har baserats på intervjuer med företrädare för partierna samt genom att studera respektive partiprogram.

Artikelserien avslutades med en omröstning där sajtens läsare och Foretagande.se:s medlemmar fick rösta på vilket parti de anser har den bästa företagspolitiken. Sammanlagt har 3 498 personer röstat.

Som väntat visade resultatet på en borgerlig övervikt bland rösterna. Alliansens fyra partier samlar sammanlagt 62 procent av rösterna medan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet tillsammans endast samlar 5,4 procent.

– Att det skulle vara övervikt för högerblocket var väntat, men att den var så stor kom som en överraskning, säger Patrik Nilsson som är ansvarig för Foretagande.se

Det dominerande partiet i omröstningen var annars Sverigedemokraterna som tog hem segern med god marginal gentemot tvåan, Moderaterna.

– Sverigedemokraterna får 28,9 procent av rösterna i undersökningen. Det är ett ganska stort försprång gentemot tvåan, Moderaterna, som ligger på 24,3 procent. I övrigt är det intressant att se att Centerpartiet ligger så högt i förhållande till deras aktuella opinionssiffror, säger Patrik Nilsson.

Röstningen är gjord genom en enkät på Foretagande.se:s hemsida. De som röstar har varit hemsidans besökare och/eller de som är medlemmar i Foretagande.se. Medlemmarna består av egna företagare och besökarna på sajten är antingen egna företagare eller intresserade av företagande.

– Det kanske är svårt att dra några generella slutsatser om vilka partisympatier som Sveriges företagare har. Men klart är i alla fall att just denna undersökning indikerar att svenska företagare verkar tycka att Sverigedemokraterna har den bästa politiken för företagsamheten i Sverige, säger Patrik Nilsson.

En länk till röstfördelningen finns här.

SD:s förslag.

Där finner du även den artikelserie vi har skrivit om de olika partierna.

Kontaktuppgifter:

Patrik Nilsson (Webb- och marknadsansvarig)

E-post: [email protected]

Mobil: 0738-21 10 50

Fakta om Foretagande.se

Företagande.se har sedan 2006 byggt upp en av Sveriges största kunskapsbanker för företagare, med tusentals artiklar, mallar och guider. Medlemmar hjälper varandra i forumet och experter svarar på frågor.

Företagande.se i siffror:

  • 20 000 registrerade medlemmar.
  • 61 % män och 39 % kvinnor.
  • 80 % av alla medlemmar driver företag.
  • 50 % av alla medlemmar driver en enskild firma, 40% aktiebolag.
  • 97 % av alla medlemmar med företag är småföretagare.
  • 92 % av alla medlemmar tycker att företagande.se är en bra eller mycket bra sajt för företagare.

 

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.

Taggar:

3 kommentarer
2016-03-26 18:14
Imre jag brukar inte gilla Miljöpartiet alls men just sådana förslag om momsfria reperationer är ju helt rätt. Men att sverige idag "går bra" är ju bla pga jobbskatteavdraget som ökat konsumtionen så vi kör ännu snabbare mot stupet. All konsumtion och t ex ökad invandring ökar BNP men den måttstocken vet du med att den måste bytas ut. Vi mäter fel saker när vi ska se till framgång och lycka. Och Miljöpartiet som borde prata mer om liknande förslag som kan minska konsumtion och rädda miljön har valt att prioritera fri invandring som deras viktigaste fråga. Se mer...
2016-03-24 09:02
S-M regeringen sänker momsen på
Cykel-rep. skorep . o- skrädderiservice
o liknande. Naturligtvis kommer Svensk
Näringslivs tankesmedjebaserade
megafoner att gnälla, finansierade
som de är av importgiganterna som
tjänar grovt på att köpa in varor från
läglönediktaturer. Varor som vi
förväntas köpa och slänga säsongsvis.
Är inte momssänkningen en bättre
åtgärd än låglönepolitik. Kan detta nya
grepp bidra till att stärka och öka
småföretagandet i servicesektorn?


.
Se mer...
2016-03-24 07:49
Respondenterna är inte i takt med tiden.
S kommer lägst på förtroendebarometern trots att Sverige
går bättre än på decennier. Bättre just nu än alla jämförbara
ekonomier. Företagen ökar och arbetslösheten sjunker.
Under en Socialdemokratiskt ledd regering
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.