För första gången sedan 2010 föreslås en ny lagstiftning i Sverige med målet att hindra kommuner och statliga enheter från att konkurrera orättvist med privata företag. Rikard Jermsten, generaldirektör för Konkurrensverket, delar sin optimism om de föreslagna förändringarna i en intervju med TN, där han betonar att de nya reglerna kommer att göra en märkbar skillnad.

Trots införandet av KOS-reglerna 2010, som syftade till att ge Konkurrensverket verktyg att adressera snedvriden konkurrens, har myndigheten stött på hinder och förlorat flera rättsfall. Detta har delvis berott på lagstiftningens begränsningar och brist på intresse från tidigare regeringar att genomföra nödvändiga justeringar.

Nya förslag, som nu är under utredning, inkluderar att ge Konkurrensverket beslutanderätt och möjligheten att agera mer direkt mot överträdelser. Detta skulle innebära att myndigheten kan ingripa tidigare och effektivare, även under pågående utredningar. Dessutom betonas vikten av särredovisning från kommunernas sida för att tydliggöra kostnader och förebygga osund konkurrens.

Situationen har förvärrats under lågkonjunktur, med en fjärdedel av företagen som rapporterar påverkan från offentlig sektors affärsverksamhet. Jermsten understryker behovet av ett starkare regelverk för att skydda lokala marknader och företagare från orättvis konkurrens. Vi har tidigare skrivit om osund konkurrens där kommuner bedriver verksamhet som slår ut lokala företag.

Även statliga verksamheter som bedriver konkurrerande verksamhet kommer att kunna regleras striktare under de nya reglerna. Specifikt har Samhall varit i blickfånget för kritik om osund konkurrens, något som de nya lagförslagen också syftar till att åtgärda.

Förslagen väntas inte bara stärka Konkurrensverkets roll utan också sätta press på offentliga aktörer att följa regelverket noggrant, vilket enligt Jermsten kommer att leda till en märkbar förbättring för privata företag.

3 exempel där skattebetalarnas pengar konkurrerar med svenska företag

  • Samhall har kritiserats för att bedriva osund konkurrens. Oktober 2021 inledde Konkurrensverket en utredning (deras tredje) mot Samhall men tvingades lägga ned den.
  • Kriminalvården har kritiserats för att bedriva tvätteriverksamhet i direkt konkurrens med privata tvätterier.
  • Distriktsveterinärerna som är en del av Jordbruksverket tar uppdrag ute på den privata marknaden.

Konkurrensverket får en strid ström av klagomål från företagare över hela landet. Enligt en undersökning från myndigheten är det så stor andel som 25 procent av företagen som har påverkats av den offentliga sektorns iver att bedriva affärer.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.