Studentfirandet må frysa inne för de flesta men det finns en ännu mycket mer värdefull gåva den äldre generationen kan ge sina telningar än studentmössor och champagne: insikter i privatekonomi och hur lätt det är att bli rik om man börjar i tid! Ur den privatekonomiska handboken ”Bli rik långsamt!” hämtar vi här de bästa tipsen och strategierna specifikt för unga människor som vill bli förmögna på sikt.

Vi har i tidigare artiklar beskrivit hur lätt det är att bli rik om man bara anammar rätt insikter, tänk, dagliga beteende och praktiska verktyg. Man behöver inte vara aktieexpert, ha höga inkomster eller ta stora risker för att bygga en förmögenhet. Men man måste känna till vissa ekonomiska samband och förstå vad man själv kan och måste göra för att bygga sitt välstånd. I korthet handlar det om att glömma tanken på en lottovinst eller ett snabbt klipp och istället fokusera på att skapa framgång och rikedom på sikt och med hjälp av ”det magiska trollspöet”.

Om baksidan av myntet är att det tar lite tid att bli rik så är framsidan att det är lätt! Du behöver inte spara många hundralappar varje månad för att beloppet ska växa till en eller flera miljoner över tid. Just detta faktum, att tiden är på din sida, gör dagens ungdom till den grupp med allra bäst förutsättningar för att bli rik. De har helt enkelt mer tid för det, och tid är pengar.

”Det ska böjas i tid…”

Ett råd som många privatekonomer, inklusive jag, alltid ger är att börja i tid. Det kan låta snusförnuftigt och trist men det är en sanning; ju längre tid du sparar desto lättare når du rikedomen. Man blir mer förmögen om man sparar lite och länge än om man sparar mycket en kort tid. En ung människa måste få igång ett sparande, även om det bara är 100 eller 200 kronor i månaden. Det måste bli en vana och man kan alltid öka sparandet senare!

Några andra råd som jag vill ge till den yngre generationen är:

  • Utbildning är den bästa investeringen! Det går faktiskt att räkna på, och det har ekonomerna gjort. I termer av högre lön efter genomförd utbildning så avkastar utbildning mer än aktier, fastigheter, obligationer, guld eller vilken annan tillgång som helst. Det går absolut att bli rik även om man inte är universitetsutbildad men dina skolår kommer att ge dig en fin avkastning!
  • Ta vissa risker! Leder du en tennismatch med 6-0, 6-1 och 4-0 så har du råd att chansa med några volleys och smashar. Om du är 20 år gammal så kan du lägga ett eller några år på riskabla projekt, t ex starta eget eller hoppa på en tjänst som du inte vet om du ens är intresserad av eller kvalificerad för. Det värsta som kan hända är att du vinner värdefulla erfarenheter. Du har ändå gott om tid för att bygga en förmögenhet senare. Men riskera helst din tid och inte dina pengar!
  • De små utgifterna spelar visst roll! Många ungdomar saknar perspektiv och konsekvenstänk. (Jodå, det gällde även dig på din tid.) ”Det spelar ingen roll om jag betalar 1 500 kronor för den här jackan.” Jo, det spelar faktiskt roll. Små utgifter växer till stora belopp med tiden och om man kan undvika vissa onödiga utgifter så gör det en enorm skillnad på sikt.
  • Men glöm inte intäkterna! Vägen till rikedom består av tre ingredienser: utgifter (helst låga), inkomster (helst höga) och investeringar (helst högavkastande). I Lyxfällan och andra program, artiklar och böcker får man lätt intrycket att det handlar om att gneta, snåla, spara och helst leva som en asket för att bli rik. Intäktssidan glöms lätt bort, men den är minst lika viktig. Så tänk på karriären, kompetensutveckla dig, löneförhandla, ta extraknäck, hyr ut din bostad, bil och dina verktyg för att öka dina intäkter och därmed ditt sparutrymme!
  • Pengarna måste jobba! Det är ett jättemisstag för en ung människa att låta pengar ligga på ett sparkonto. Inflationen, även om den är låg, äter obönhörligen upp kapitalet. Börsen går upp nio år av tio så även om man avskyr de börskrascher vi ser med jämna mellanrum (och nyss upplevt) så måste man alltid vara i det närmaste fullinvesterad i aktier för att pengarna ska växa. Det är särskilt viktigt för en ung människa.
  • Äg din egen bostad! Detta är förstås närmast orimligt för en tonåring eller 20-någonting men strävan, målet och insikten måste finnas där, att det är en god livslång investering att äga sin egen bostad hellre än att betala någon annan för att bo. Man kan börja med en liten bostad i ett mindre attraktivt område och sedan knata vidare uppåt i boendetrappan.

”16-regeln”

I min bok ”Bli rik långsamt!” använder jag begreppet 8-regeln som mental motivation och praktiskt verktyg i vardagen för att dra ner på onödiga utgifter och visualisera hur sparandet växer på sikt. Det bygger på att sparat kapital åttafaldigas på trettio år med ränta på ränta-effekten (2x2x2). För en yngre människa med längre sparhorisont kan man snarare använda en ”16-regel” (2x2x2x2).

Det vill säga: en studentfest för 3 500 kronor inklusive studentmössa, studentklänning, champagne, mat och kanske taxi växer till 56 000 kronor om pengarna istället investeras. Ingen tröst idag för en student som missar ett firande men en insikt som de kommer att tacka dig för när de blir vuxna – och rika!


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
1 kommentarer
2020-05-16 05:25
Ge barnen och barnbarnen Mike Maloneys bok om guld och silver istället, vilken gör samma jobb.
Eftersom den är gratis så kan du köpa lite silver till dem för pengen istället...men gör det via Lettland eller annat land där man inte har moms på silver...
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.