Det handlar om grupper där det är en viktig norm att inte sticka ut, inte ta för mycket plats och inte tro sig om förmer än andra. Det blir tydligt hur kollegorna tillsammans hjälps åt att trycka till den som vågar sig på att ta ett initiativ eller på något annat sätt sticker ut från de övriga. Ett sådant initiativ kan leda till osynliggörande eller i förlängningen utfrysning. Du får inte på något sätt dra till dig mer uppmärksamhet än någon annan, men samtidigt ingår det ibland också i normen att fjäska lite lagom för chefen och samtidigt kanske förtala hen bakom hens rygg. Att blir chefens ”gullegris” är dock ett säkert sätt att bli utsatt för Jante-tekniken av kollegorna på en sådan arbetsplats.
Som företagare och entreprenör kan det vara knepigt att förhålla sig till Jante. Allt det vi gör går ju ut på att lyfta fram vår egen förmåga och våra egna produkter som unika och utmärkta, och exakt det kunden behöver. Men hur gör man när man kommer till en kund där man inser att Jante härskar? Försöker du då vara ”lagom” bra men inte överglänsa det kunden redan har? Men vill kunden verkligen köpa det som bara framstår som lagom, man vill väl ha bästa möjliga valuta för pengarna?
Min erfarenhet är att det gäller att tydligt visa att du står över Jantelagen, att du inte låter den påverka dig eller din egen självbild. Som entreprenör och företagare behöver du ha gott om självförtroende för att överleva, för om inte du tror på dina idéer och produkter, vem ska då göra det?
Oavsett om du ingår i en grupp där Jante härskar, eller om du kommer till en kund där du inser att Jante hjälper till att hålla alla på plats, så måste du bestämma dig för om du vill vara en del av den rådande kulturen eller om du vill välja att ställa dig utanför den. Om Jante härskar kan du tyvärr inte räkna med något vidare stöd ifrån kollegorna, utan det blir ett ensamt uppdrag. Men du kommer att gå vinnande ur det.
Så mina råd till dig och alla andra är stick ut! Ta plats! Visa att du tar initiativ och står för dina idéer! Det blir en mer stimulerande värld att verka i om fler vågar och gör.
* Aksel Sandemose (WikiPedia): En flykting korsar sitt spår (1933)