Företagsledare och chefer på olika nivåer har alla en utsatt position med stort ansvar. Det kan vara svårt att få tillräckligt med stöd i den omedelbara omgivningen. En utomstående mentor kan hjälpa till att finna vägen framåt. Både på det personliga och på det professionella planet.

Många företagare och ledare känner att de sitter i en utsatt position. Det är lätt att känna sig otillräcklig och tycka att kraven hotar att kväva kreativitet, utveckling och självkänsla. Det kan kännas ensamt och då behövs det en kompetent person att bolla tankar, problem och funderingar med.

Missa inte: Hitta din mentor och boka möte redan idag

Att få ut det mesta av mentorskapet

I början kan det alltid kännas trevande eller lite obekvämt att umgås med ens mentor. Det är inte konstigt, då det är en ny social situation som de flesta inte upplevt tidigare. Tips är att börja prata om målet med mentorskapet redan i början, om vad som ska uppnås. En bra sak att också göra i början är att boka många möten i förväg, för att signalera att man bygger en långvarig relation.

Sedan är det viktigt under hela mentorskapet att sätta delmål. Dessa driver adepten till att ta tag i saker, och ger båda parterna betydligt mer utav relationen.

Se även: 5 saker en mentor kan hjälpa dig med

Hitta en mentor

Mentorer finns överallt där erfarna ledare möts och verkar. Men det är inte alla ledare som är goda mentorer. Den bästa mentorn är ofta den person som adepten själv valt ut personligen. En förfrågan om att agera mentor tas allt som oftast emot med öppna armar. Många ser det som en ynnest och en ära att få agera mentor. Vid de första kontakterna med en mentor är det viktigt att förmedla målet för mentorskapet. Det är också viktigt att personkemin stämmer överens.

Nätverkande är en viktig del i sökandet. Genom att delta i informella eller formella nätverk ökar chanserna att finna en lämplig och erfaren mentor med den kompetens och erfarenhet som krävs. Det kan vara både nätverk i den stad du är verksam, som väl rikstäkande organisationer eller websidor som har relevanta nätverk.

En del större företag har insett vikten av mentorskap för sina lägre chefer och har inrättat frivilliga mentornätverk.

Vad och vem?

Det är mentors uppgift är att ge vägledning och rådgivning som kan hjälpa adepten att utveckla sig själv och sin profession. Förutom att agera bollplank kan en mentor hjälpa till med värdefulla kontakter och praktisk kunskap om att driva och leda ett företag.

Mentorskapet är en ömsesidig relation som bygger på öppenhet och förtroende. Därför är det ovanligt att privata mentorer tar betalt. Det handlar istället om att se glädjen i att kunna förmedla viktiga kunskaper och insikter och se adepten utvecklas. Det finns dock professionella konsulter som agerar som mentorer. Dessa mentorer har mer rollen som karriärcoacher.

Vanligt med mentorer

De flesta personer som når stora framgångar har fått hjälp framåt av en mentor. Fenomenet började bli vanligt i västerlandet under 1970-talet och har blivit mycket utbrett i USA och England. I Japan är det än vanligare. Här lyfts alltid mentorn fram vid en adepts befordran.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.

Taggar:

2 kommentarer
Social Media Marknadsföring
2009-11-23 10:04
Jag håller med tidigare kommentar. En mentor är en riktig investering och är helt klart värd att leta upp.

Se bara till att du är kräsen med vem du väljer, och att allt känns rätt!

Mvh
Magnus
Steve Cook
2009-11-23 09:15
Jag har både haft mentorer som jag har hittat på eget hand genom nätverkande - och helt enkelt att fråga. Och nu kommer jag att få en mentor med en specifik inriktning via ALMI.

Mentorskap har givit mig en viktig bollplank samt hjälpt mig sig faktorer med mitt företagande som jag hade inte själv sett. Nu sitter min första affärsmentor som styrelseordförande i mitt företag och fortsätter ge mig mycket råd och stöd.

Man ska absolut ta till sig en mentor om man är seriös i sitt företagande.
Se mer...
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.