Du måste har hört råden hundratals gånger. Den som inte planerar, planerar att misslyckas. Vet du inte vart du ska kommer du förmodligen hamna någon annanstans. För den som inte vet till vilken hamn han seglar finns det ingen förlig vind. Om du inte siktar på tian är det svårt att träffa den.

Vad alla de här talesätten vill illustrera är vikten av att sätta mål. Tror att de flesta av er kan hålla med om att det är lättare att nå framgång om man har bestämt sig för vad man vill och kan se det framför sig.

Dock har jag märkt att det inte är vägen för alla. En hel del av de framgångsrika människor som jag har haft möjlighet att prata med säger att de inte hade en tanke på att hamna där de för tillfället är. De vaknade varje dag och gjorde det som de brann för och tyckte var roligt och därefter var det som om universum öppnade olika möjligheter för dem som ledde dem framåt. Lite kortsiktigare mål som de hade tilltro till skulle leda dem rätt så länge de litade på ”känslan”.

Två helt olika sätt att fundera mål, men som båda uppenbarligen fungerar. Att tro att det bara finns ett sätt och att man måste uppnå varje mål man sätter leder oftast till besvikelse eller prestationsångest. För uppfyllandet av dina mål handlar mer om vilken typ av mål du sätter. Ju högre mål du strävar efter i förhållande till din förmåga desto mindre chans är det att du uppnår dem, och ju lägre mål du sätter desto mindre tillfredsställelse över att lyckas.

Det här en viktig funktion att förstå när du sätter mål. Om jag t.ex sätter som mål att ha en miljard läsare av mitt svenska veckobrev innan slutet på decenniet, så får jag nog satsa mer på att göra svenska till världsspråk än att skriva coachbrev. Oavsett, så är chansen att lyckas minimal. Om jag däremot har som mål att slå min niomånaders son i brottning så vet jag att jag kommer att vinna, men de flesta av er skulle nog tycka att jag var lite märklig om jag firade vinsten.

Är du med? Det går ju inte att vinna om det inte går att förlora. Så sätter du stora mål för dig själv får du också inse att det ingår att misslyckas med att nå dem lite då och då. På samma sätt så gäller det att förstå att själva idén med målsättning är att ge dig något som du ser fram emot så mycket att du inte kan vänta på att få komma igång på morgonen. Något som driver dig till att utveckla dig själv och din prestationsförmåga.

Det handlar alltså inte om att sätta dig under någon form av ohållbar stress som även om den kan fungera som drivkraft kommer tillbaka som en boomerang och begränsar både din prestation och din livsglädje. Om det är resultatet av dina mål kan vi nog komma överens om att du inte riktigt förstått hur man tänker om dem. Mål satta på rätt sätt är en källa till skratt, glädje och inspiration. Något som snarast hjälper dig att uppskatta livets alla delar, såväl belöningarna som strävandet med att övervinna alla de hinder som står i vägen för att uppfylla de mål du har.

Min inbjudan till dig den här veckan är därför att fundera lite över ditt sätt att tänka på de mål som du själv sätter upp och dem som du får via andra (läs företaget). Vilka ger dig en känsla av positiv förväntan i maggropen? Vilka känns i ärlighetens namn omöjliga? Vilka är skönt att se fram emot och vilka är bättre att bara sätta en fot framför den andra varje dag och se vart de leder?

När det kommer till kritan är det ingen annan än du som kan bestämma vad som funkar bäst för dig. Det är det känslan i magen försöker säga dig. När det känns bra där är du på rätt spår. När det inte gör det så är det något som behöver förändras – antingen målet eller ditt sätt att tänka om det. För det viktigaste målet med mål är inte att nå dem, utan att hitta en för dig spännande väg genom livet. När du inser det så kommer du att ha ett fantastiskt liv oavsett hur det går. Nog är det målet bakom alla mål?

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.

Taggar:

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.