Startsida
av Anders Haglund
Anders Haglund
0 foruminlägg
16 artiklar
Har du någon gång funderat över vilka fantastiska tider vi lever i? Vi kan ta oss till nästan var som helst i världen på under ett dygn. I stort sett i varje stads stormarknad kan vi välja mellan fräscha frukter som normalt aldrig skulle vara tillgängliga i vårt klimat.

 

Vi kan sätta oss vid en dator och ta reda på vad som pågår i fjärran länder, chatta med någon på andra sidan klotet och se allt märkligare videos på YouTube. Senaste modet finns i de exklusiva affärerna på ett par dagar och lite senare är det kopierat till en tiondel av priset i alla de andra.

Alla dessa möjligheter till trots upphör det aldrig att förvåna mig hur få det är som njuter av livet lika fullt ut som de ganska enkelt skulle kunna med allt som står oss till förfogande. Självklart är ”det ljuva livet” definierat olika för alla. En del tycker att det krävs eget privatplan och någon miljard i tillgängliga medel medan andra får samma upplevelse av konst och poesi eller en stund av ensamhet i naturen. För mig personligen funkar det bra med att någon säger att det jag delar med mig av har gjort dem glada eller att ha förmånen att få stå och slå golfbollar från bra ”turf” i morgonsolen.

Tänker du de tankar som leder till det du vill uppnå?

Att leva ditt drömliv är med andra ord en väldigt personlig dröm och det är upp till dig att definiera den och hur det ska gå till att uppnå den. För det går inte att komma runt att det viktigaste för att komma dit du vill är att veta vart du är på väg. Med det sagt är det dock min övertygelse att de flesta av oss kan leva rikare, gladare och mer tillfredsställande liv än vad vi gör. Som tur är, är det även min övertygelse att det inte är speciellt svårt.

Självklart kräver det en hel del av oss att uppnå många av våra ”stora mål”. De kan suga musten ur dig, kräver disciplin, hårt arbete och ibland även lite tur, men de flesta mål är inte av den typen. Faktum är att mycket av det som de människor jag träffar innerst inne drömmer om kan uppnås på några veckor eller till och med dagar. En del kan klaras av innan du somnar ikväll. Låt den tanken vila i ditt sinne en stund.

Utför du de handlingar som ökar dina chanser att få det du vill?

Om du till exempel tycker att en sak som skulle göra ditt liv fantastiskt är om du kunde känna lite mer lugn och ro, så är den kanske viktigaste frågan: Tränar du mental träning, mediterar eller prioriterar tid för lugn varje dag? Om du vill ha mer kvalitetstid med familjen hur planerar du in det i din almanacka? Om du vill ha mer pengar vad gör du för att få det att hända? Hur många seminarier och utbildningar går du på? Hur många böcker i ämnet läser du? Är ditt mål att nå din idealvikt och öka din hälsonivå när ska du då till gymmet och vad står på menyn idag? Vilken attityd och vilka mentala verktyg behöver du för att få det du ska göra att bli roligt, så att det inte bara är när du når ditt mål som du tillåter dig att ha den där bubblande känslan av glädje och stolthet i kroppen?

Det här kan verka som verkliga ”basic” frågor, men det är precis ställandet av dem som är grunden till det ljuva livet. Det är vissa enkla dagliga steg som gör den verkliga skillnaden i livet. Nedan följer ett par tankar om hur vi kan göra våra drömmar till daglig verklighet:

1. Ta beslut.

 

En del av oss gör ständigt allt mer i förhoppningen att det ska leda till att vi ska kunna ta det lugnt. Läs om den meningen och inse att det inte går ihop hur goda intentioner vi än har med den planen. Jag gillar att hjälpa människor att förstå att de kan få vad de vill, men de kan inte få allt. Vi har alla samma mängd tid och mer av en sak leder med automatik till mindre av en annan. Tid med familjen kan alltså ”kosta” tid på jobbet. Att spara för en tryggad framtid kan betyda ett nej till roliga inköp i nuet. Så vi måste bli klara över vad som är viktigast. Hur ser ditt personliga ”Dolce Vita” ut? Vad behöver hända för att du ska känna att du har levt ett fantastiskt liv? Ansträng de små grå. Fundera djupt på det. Skriv ner dina tankar. Ta sedan dina beslut.

2. Gör upp enkla planer och håll dig till dem.

En sak som jag lärde mig i det militära är att endast det enkla är möjligt när det väl smäller på riktigt. Avancerade planer faller då oftast platt så håll det enkelt. Ät mer grönt, undvik det du vet är onyttigt och rör på dig mer och du kommer att gå ner i vikt. Ta tio procent av vad du tjänar och betala dig själv först genom att investera de pengarna och du kommer alltid att ha pengar när det kniper. Bygg andras självkänsla och få dem att känna sig väl till mods i ditt sällskap och du kommer alltid ha vänner. Framgång är inte raketforskning. Det är enkla saker gjorda dagligen. Besluta vilka det är som leder till ditt drömliv och håll dig sedan till planen. Det finns inget annat sätt.

Du behöver använda samma ”tuffa kärlek” som alla föräldrar måste göra. När barnen lägger an sitt sötaste leende och lägger huvudet på sned så är det så lätt att bara låta dem få som de vill. Men vi vet att den lätta vägen inte leder till någon bra framtid för dem. Alla bra föräldrar har förmågan att se längre än den söta lilla näsan räcker och ta tuffa beslut även när hjärtat värker. De förstår att de måste uppfostra dem till att förstå var gränserna går och hur man kommer överens med andra här i världen om det ska gå bra för dem. Samma med oss själva, med den skillnaden att vi som vuxna har möjlighet att göra våra egna val om vad som kommer att forma vår framtid till något vi är stolta över snarare än något vi ångrar.

Så vilka enkla små dagliga steg kan du ta den här veckan som kommer att göra din framtid dramatiskt mycket bättre? Behöver du lägga dig tidigare och få lite mer sömn? Behöver du gå upp tidigare och komma igång innan de andra har vaknat? Lägga om din kost? Träna lite? Prata med en vänligare inre röst till dig själv? Le och skratta oftare? Utbilda dig? Öva på att ställa kvalitetsfrågor dagligen? Inte vet jag. Det är bara du som kan bestämma vad som är viktigast för dig och hur rolig vägen till ditt personliga "Dolce Vita" ska vara.

Visa kommentarer 0
Du måste registrera dig som medlem för att skriva en kommentar.. för att registrera dig som medlem.